Započeo III. ciklus Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

U Zadarskoj županiji u tijeku je III. ciklus pozivanja osoba u dobi 50. - 74. godina. rođenih 1941.-1965. godine, na testiranje na nevidljivu krv u stolici u sklopu „Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva“.

Zavod za javno zdravstvo Zadar tijekom mjeseca travnja i svibnja 2016. godine slati će pozivna pisma s brošurom na kućnu adresu osobama rođenim 1941.-1944. godine. Od kolovoza do prosinca predviđeno je slanje pozivnih pisama za osobe rođene: 1961. - 1965. godine.

Prema pravilima probira prvo se pozivaju osobe najstarije, zatim najmlađe i na kraju ciklusa srednje dobne skupine u navedenim godištima (1941.-1965.) za ovaj ciklus.

Osoba će svojim potpisom na priloženom obrascu u pozivnom pismu izjaviti da se uključuje u testiranje, a ukoliko ne želi sudjelovati u programu zaokružiti će razlog i vratiti odgovor u koverti s plaćenim odgovorom na Zavod za javno zdravstvo Zadar. Onim osobama koje su izjavile da se žele testirati poslati će se komplet za testiranje na kućnu adresu.

Samo osobe koje budu imale pozitivan nalaz na nevidljivo krvarenje u stolici biti će obaviještene o rezultatu testa te će im se u suradnji s njihovim liječnikom opće/obiteljske medicine dogovoriti kolonoskopski pregled.

Za sve informacije vezano za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete nazvati besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo Zadar: 0800-200-183 radnim danom od 07 do 15 sati.

 

Odazovite se pozivu jer rano otkrivanje raka spašava život!

 

  

Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ.

spec. javnog zdravstva

Koordinatorica Nacionalnog programa za Zadarsku županiju