Program praćenja vrsta i koncentracije peludnih zrnaca

Projekt Program praćenje vrsta i koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Zadra i njegove okolice prati se od ožujka 2006. godine u suradnji s Gradom Zadrom. S obzirom da je pelud je jedan od najznačajnijih i najsnažnijih prirodnih alergena, a može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene tegobe cilj ovog Projekta je:

  • pratiti vrste i koncentracije peludi u zraku na području Grada Zadra i njegove okolice

  • ubrzati protok informacija o peludnim alergenima (početak i završetak oprašivanja biljaka, dnevne koncentracije alergene peludi u zraku, dugoročno praćenje i utjecaj klimatskih promjena na dnevne/ mjesečne/ godišnje koncentracije)

  • utvrditi utjecaj peludnih alergena na pojavu alergija među stanovništvom u gradu Zadru i okolici

  • integracija u sustav biometeorološke prognoze kao i povezivanje s ostalim centrima u Republici Hrvatskoj i Europi.

Uzorci peludnih zrnaca prikupljaju se pomoću automatskog volumetrijskog uređaja tipa Hirst koji je smješten na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar- Ljudevita Posavskog 7A (Slika).

Svakog radnog dana pripremaju se mikroskopski preparati, koji se analiziraju kvalitativno i kvantitativno. Svi dobiveni rezultati se izražavaju kao broj peludnih zrnaca u m3 zraka tijekom 24 h, a s obzirom na najavljene meteorološke prilike izrađuje se peludna prognoza za sljedećih nekoliko dana.

Dnevna peludna prognoza za grad Zadar (i ostatak Hrvatske) je dostupna svim korisnicima besplatne mobilne aplikacije „Peludna prognoza“. Aplikaciju je moguće preuzeti putem Google Play-a za uređaje s Android operativnim sustavom App Store-a za uređaje s iOS operativnim sustavom, kao i na web stranicama nacionalnog koordinatora (http://www.stampar.hr/hr/peludna-prognoza-za-hrvatsku).

 

Više... Natrag

Peludni kalendar

Prognoza

Dnevne koncentracije peluda