Svjetski dan borbe protiv raka 04. veljače 2023.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 04. veljače širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele.

Tema Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2022.-2024. glasi „Close the Care Gap“ (u slobodnom prijevodu „Zatvorimo jaz u zdravstvenoj skrbi“). Druga godina kampanje usmjerena je na to da ujedinimo naše snage i zajednički djelujemo jer zajedno smo jači. U suradnji sa svojim prijateljima, obitelji, suradnicima i zajednicom možemo postići pozitivne promjene na području smanjenja razlika u dostupnosti zdravstvenoj skrbi.

Rak je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s oko 19,3 milijuna novih slučajeva u 2020. godini i 10,0 milijuna umrlih od raka u 2020. godini.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj novih slučajeva povećati na 28,4 milijuna u 2040. godini što je 47% više u odnosu na procijenjenih 19,3 milijuna slučajeva u 2020. godini.

U 2000. godini u Zadarskoj županiji od malignih bolesti umrlo je 355 osoba, dok je u 2021. godini umrlo 576 osoba što je povećanje od 62,2%. U 2021. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su s udjelom od 23,6%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (33,2,%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.

Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Zadarskoj županiji u 2021. godini kod muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak jetre i rak mozga, a kod žena, rak debelog crijeva, rak pluća, rak dojke, rak gušterače, i rak mozga.

Broj novooboljelih prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Zadarskoj županiji u  2000. godini bio je 655 osoba, dok je prema zadnjim podacima koji se odnose na 2020. godinu, broj novooboljelih od raka bio 967 osoba; od čega 539 muškaraca i 428 žena. Kod muškaraca vodeća sijela raka bili su rak prostate, rak pluća, rak debelog crijeva, rak mokraćnog mjehura i rak kože. Kod žena su vodeća sijela raka bili rak dojke, rak debelog crijeva, rak štitnjače,  rak pluća i rak tijela maternice.

 

Slika 1. Gruba stopa novooboljelih i umrlih od raka (C00-C97, MKB-10) u Zadarskoj županiji od 2000.-2021. godine

U Republici Hrvatskoj u 2021. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su s udjelom od 21,3%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (37,0%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.

Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Republici Hrvatskoj u 2021. godini kod muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, a kod žena, rak pluća, rak debelog crijeva, rak dojke.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Republici Hrvatskoj prema zadnjim podacima koji se odnose na 2020. godinu, broj novooboljelih od raka bio je 23 230 osoba.

Najčešća sijela raka u muškaraca su rak prostate, rak pluća, rak debelog crijeva, rak mokraćnog mjehura i rak želuca. Najčešća sijela raka u žena su rak dojke, rak pluća, rak debelog crijeva, rak tijela maternice i rak štitnjače.

Zavod za javno zdravstvo Zadar koordinira i sudjeluje u provođenju Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke započeo je 2006. godine, a u tijeku je 7. ciklus. Programom su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti (rođene od 1952. do 1971. godine) koje se pozivaju na obavljanje mamografije svake dvije godine.

Sve informacije vezane uz Program možete dobiti na besplatni telefon 0800-200-157 u Službi za javno zdravstvo u ZJZ Zadar, Ljudevita Posavskog 7a Zadar.

Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva započeo je 2008. godine, a u tijeku je 5. ciklus pozivanja muškaraca i žena od 50 do 74 godina starosti (rođeni od 1947. do 1971. godine), kojima se nakon pristanka na kućnu adresu šalje test na skriveno krvarenje u stolici te se u slučaju pozitivnog nalaza obavlja kolonoskopija u OB Zadar.

Sve informacije vezane uz Program možete dobiti na besplatni telefon 0800-200-183 u Službi za javno zdravstvo u ZJZ Zadar, Ljudevita Posavskog 7a Zadar.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, trenutno je obustavljen zbog reorganizacijskih aktivnosti na nacionalnoj razini. U našoj Službi za epidemiologiju i Službi za školsku medicinu ZJZ Zadar, provode se aktivnost za edukaciju i cijepljenje protiv HPV-a.

U 2020. započele su aktivnosti na provedbi Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020. – 2024. Program uključuje osobe koje imaju 50-75 godina, koje su aktivni pušači ili su prestali pušiti unutar 15 godina prije probira uz pušački staž od minimalno 30 godina (30 pack/years), a bez obzira na komorbiditete i druge demografske ili anamnestičke osobitosti. Osobe se upućuju od strane liječnika opće/obiteljske medicine, a test probira je kompjuterizirana tomografija niske doze zračenja.

Kako je pandemija COVID-19 utjecala na učestalost raka, smrtnost ili preživljavanje u svakoj zemlji i u EU u cjelini, moći će se interpretirati tek detaljnim analizama kad svi podaci budu dostupni. Međutim, mnoge zemlje EU-a pa tako i Hrvatska suočile su se sa značajnim izazovima tijekom vrhunca epidemije u održavanju probira i liječenja raka, utječući na kvalitetu skrbi za oboljele od raka, a moguće i na stopu preživljenja.