Mjesec siječanj posvećen borbi protiv raka vrata maternice

Rak vrata maternice spada u one vrste raka koji se mogu u najvećem broju slučajeva spriječiti ranim otkrivanjem i liječenjem premalignih promjena. Zbog toga nijedna žena ne bi smjela u današnje vrijeme umrijeti od raka vrata maternice, ukoliko se redovito provode ginekološki pregledi.

Mjesec siječanj je posvećen borbi protiv raka vrata maternice, te je ove godine obilježen 16. po redu Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice kao i 17. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Godišnje u Zadarskoj županiji u prosjeku oboli oko 70 žena od svih ginekoloških karcinoma, najučestaliji je rak tijela maternice, zatim rak jajnika, a na trećem mjestu je rak vrata maternice. Od svih žena novooboljelih i umrlih od raka u Zadarskoj županiji 3% otpada na rak vrata maternice. Godišnje u Zadarskoj županiji od invazivnog raka vrata maternice oboli od 10 do 15 žena te se bilježi blagi porast, k tome još moramo dodati i 15 do 20 oboljelih od početnog - neinvazivnog raka vrata maternice, koji je također u porastu. Prosječna dob novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice je 53 godine (55 u RH), dok je prosječna dob novooboljelih od početnog - neinvazivnog raka vrata maternice 39 godina (38 u RH).

Nažalost broj umrlih od raka vrata maternice u Zadarskoj županiji u posljednjih nekoliko godina je porastao, s prosječnih 3 do 5 umrlih žena u jednoj godini, na 7 u 2020. i 6 u 2021. Smrtnost je najčešća u dobi od 50 do 65 godina.

Kada se uspoređujemo s drugim županijama i s prosjekom za RH, po stopi novooboljelih i umrlih se nalazimo među županijama s većim prosjekom, na 9. smo mjestu u skupini umrlih, a na 7. u skupni novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice. Jedino smo po stopama novooboljelih od početnog - neinvazivnog raka vrata maternice na 12. mjestu i stope su manje od prosjeka za RH.

Stoga je od iznimne važnosti redovito provoditi ginekološke preglede, prema preporuci odabranog ginekologa. Najveći broj slučajeva raka vrata maternice može se spriječiti ranim otkrivanjem promjena uzrokovanima HPV-om (humani papiloma virus) i liječenjem istih, kako se rak vrata maternice ne bi ni razvio.

U tome značajno može pomoći i cijepljenje protiv najčešćih onkogenih tipova HPV-a (16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58), koji su najčešći uzrok premalignih i malignih lezija. Cijepljenje se provodi, u zavodima za javno zdravstvo za osobe mlađe od 25 godina. Za savjetovanje o cijepljenju protiv HPV-a treba se obratiti nadležnom liječniku školske medicine (Služba za školsku medicinu) ili nadležnom epidemiologu (Služba za epidemiologiju).

 

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije u 2020. godini u svijetu je od raka vrata maternice umrlo oko 340.000 žena, dok je novooboljelih bilo oko 600.000. U isto vrijeme u Europi je zabilježeno oko 30.000 umrlih i 66.00 novooboljelih žena.

 

Autor: prim. Ljilja Balorda, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva