ON TIME–Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke

Naziv projekta: Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke

Akronim projekta: ON TIME

ID Operacije: HR-BA-ME452

Program: Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.–2020. – 2. Poziv

Prioritetna os: Jačanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi

Specifični cilj: Poboljšanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi u prekograničnom području

Ukupna vrijednost projekta: 813.445,71 EUR

Iznos EU sufinanciranja projekta: 691.428,85 EUR

Nacionalni doprinos: 122.016,86 EUR

Intenzitet potpore: 85 %

Proračun Zavoda za javno zdravstvo Zadar: 178.000,00 EUR

Trajanje projekta: 01.06.2020. – 31.05.2022.

Vodeći partner: Zavod za javno zdravstvo Zadar

Projektni partneri:

  • Opća bolnica Zadar
  • ZU Institut za javno zdravlje Crne Gore
  • JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar
  • Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno – hercegovačke

Opis projekta:

Prema podacima Nacionalnih zavoda za javno zdravstvo u svim uključenim zemljama (Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), broj slučajeva raka i smrtnost od raka stalno se povećavaju. Debelo crijevo nalazi se među četiri najčešća sijela raka, a rak dojke je na prvom mjestu po pojavnosti u sve tri zemlje. Stopa preživljavanja za osobe oboljele od raka više je od tri puta veća ako se bolest dijagnosticira u ranoj fazi. Kako bi se borili protiv raka debelog crijeva i dojke na nacionalnoj razini, Crna Gora i Hrvatska  provode Nacionalne programe za rano otkrivanje karcinoma. Iako su NP-ovi pokazali značajne rezultate u promicanju važnosti prevencije i rane dijagnoze karcinoma, tijekom godina su se pokazali neki nedostaci (nedovoljno javljanje žena iz ruralnih područja, slab odaziv na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojeg još uvijek prate određene društvene stigme itd.). U Bosni i Hercegovini  su provedene neke lokalne inicijative koje se tiču ​​ranog otkrivanja, ali nedostaje strukturalni pristup na nacionalnoj razini. Projektni partneri razvijat će svoje kapacitete za uvođenje novih i poboljšanih javnih zdravstvenih usluga kroz nabavku opreme za dijagnostiku i liječenje,  softverska rješenja, aktivnostima prevencije i ranog otkrivanja na programskom području – terenskim obilaskom manjih mjesta u projektnom području.  Pored toga, projekt će se usmjeriti na profesionalno usavršavanje zdravstvenih djelatnika i relevantnih predstavnika nevladinih organizacija kroz specijalizirane edukacije, razmjenu znanja, umrežavanje itd.

Aktivnosti na području Hrvatske:

  1. Mobilni timovi Zavoda za javno zdravstvo održat će događanja po manjim mjestima i gradovima Zadarske županije u skladu s izrađenim programom
  2. Nabavit će se oprema za dijagnostiku i liječenje raka dojke i debelog crijeva pomoću koje će se obavljati pregledi za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva
  3. Organizirat će se treninzi cjeloživotnog učenja za zdravstvene djelatnike
  4. Organizirat će se radionice za predstavnike nevladinih organizacija u Zdravstveno edukacijskom centru u Grudama (BiH)
  5. Provest će se digitalna kampanja s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije

 

Projekt je sufinanciran od strane ERDF i IPA II fondova Europske unije. Ova Internet pod-stranica je realizirana i izrađena uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove web pod-stranice isključiva je odgovornost Zavoda za javno zdravstvo Zadar i ni na koji način se ne može smatrati odrazom stavova Europske unije.