Svjetski dan kretanja 2021. godine - ŽIVJETI ZDRAVO

Autor fotografija sa oznakom ŠC Višnjik: Nenad Opačić

Ove godine, 10. svibnja 2021. na Svjetski dan kretanja na nacionalnoj razini prigodno će se organizirati aktivnosti Hodanjem do zdravlja i Volonteri u parku te prikazati parkovi i hodačke staze uređeni u sklopu projekta Živjeti zdravo,.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Svjetski dan kretanja obilježava se i u Zadarskoj županiji. Prigodnim riječima o važnosti redovnih fizičkih aktivnosti Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik i službeno je otvorio novouređeni dio Višnjika koji je dodatno opremljen u sklopu projekta Živjeti zdravo. Uređena je hodačka staza, postavljena je oprema za igru namijenjena djeci s teškoćama u razvoju, klupe za dojenje i prematanje i nove sprave za vježbanje na otvorenom.

Koordinator aktivnosti “Volonteri u parku” i voditelj Univerzalne sportske škole Višnjik, kineziolog Tomislav Rudić, u suradnji s ŠC Višnjik, Zavodom za javno zdravstvo Zadar i koordinatorom Univerzalne sportske škole Dinom Kevrićem organizirao je demonstraciju vježbanja i igre na otvorenom koju su okupljenim građanima pod nadzorom svojih trenera pokazali mali polaznici sportske škole. 

Aktivnost Volonteri u parku za cilj ima usvajanje navike aktivnog provođenja slobodnog vremena na otvorenom djece i njihovih obitelji, poticanje prosocijalnog ponašanja kroz promicanje socijalne integracije djece s teškoćama u razvoju i međugeneracijske solidarnosti te očuvanje životne okoline.   

U 16:00h na Višnjiku provedena je aktivnost "Hodanjem do zdravlja" u organizaciji koordinatora profesora Dražena Adžića, ravnatelja osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Grupi hodača, koju vode kineziolozi Božo Bičić i Marijana Ikić, pridružila su se i djeca iz Športske igraonice Tigrić iz Sukošana. 

Cilj aktivnosti Hodanjem do zdravlja je potaknuti sve naše sugrađane svih dobnih uzrasta, posebno one koji su posljednjih mjeseci tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje, boravak na otvorenom i učine veliki korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja. 

Danas smo željeli poslati poruku koliko je kretanje važno za očuvanje i unapređenje cjelokupnog zdravlja i smanjenje oboljevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su u porastu i u svijetu i u Hrvatskoj.