Međunarodna znanstvena konferencija “Better Future of Healthy Ageing 2020” (BFHA 2020) 

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na poticaj i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH organizirao je međunarodnu znanstvenu konferenciju “Better Future of Healthy Ageing 2020” (BFHA 2020) povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Konferencija se trebala održati u travnju ove godine u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali je zbog COVID-19 pandemije održana od 3. do 5. lipnja putem interneta.

Konferenciju je podržala Europska komisija, a financirana je iz programa Obzor 2020.  U organizaciji  su sudjelovali i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Rijeci, Splitu i Osijeku, te drugi fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet elektrotehnike i računarstva, Ekonomski fakultet, Hrvatski studiji i Kineziološki fakultet.

Tematski BFHA 2020 konferencija doprinosi realizaciji prva dva strateška cilja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije – Europa koja raste ujednačeno, uključivo i održivo i Europa koja povezuje.

Cilj konferencije je potaknuti istraživanje, provedbu i povećati inovacije za upravljanje zdravljem i dobrobiti starenja stanovništva.

Istaknuti domaći i svjetski stručnjaci i znanstvenici prikazali su svoj rad kroz tri glavne teme konferencije:

  • predstavljanje novih znanstvenih spoznaja vezenih uz starenje bioloških sustavakroz teme regenerativne medicine, neuroznanosti, kliničke medicine i drugih područja medicine s naglaskom na personaliziranu i integriranu medicinu
  • prikaz utjecaja pametnih tehnologija na ekosustaveprilagođene starijim osobama putem poticanja rasprave o povećanju inovacija i rješenja za okoliš prilagođen starosnoj dobi
  • analiza pitanja starenja i održivosti zdravstvenog sustavana različitim razinama (institucionalna, regionalna, državna, razina EU).

Zavod za javno zdravstvo Zadar u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo sudjelovao je u konferenciji putem izrade e-poster prezentacije na temu „Starenje i održivost zdravstvenog sustava“ (Ageing and Health System Sustainability) u kategoriji 3C Epidemiološki trendovi u prevenciji sindroma fragilnosti i  bolesti povezanih sa starenjem (Epidemiological Trends on Prevention of Age Related Frailty Syndrome and Diseases).

Prezentacijama se nastojalo ukazati na dva značajna problema koja prate starenje stanovništva: porast broja oboljelih od demencije i rizik od ozljeda u starijoj dobi. Analizirani i predstavljeni podaci potvrdili su važnost podizanja svijesti javnosti o ovim zdravstvenim problemima, načinu njihovog preveniranja te važnosti kvalitetne zdravstvene njege, socijalne skrbi i potpore šire zajednice.

Poster prezentacija „Prevalece of dementia in Croatia from 1995 to 2018“ odlukom stručnog žirija sastavljenog od 15 članova organizacijskog odbora osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji.

Više o samoj konferenciji možete pročitati ovdje.

Prevalence of Dementia in Croatia from 1995 to 2018

Unintentional and intentional injuries women 50+ in Zadar County 1998-2018