Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 1987. proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći time upozoriti globalnu svjetsku javnost na rastući problem zlouporabe droga u društvu i potrebu uključivanja svih aktera, kako na globalnoj, tako i na nacionalnoj razini, za djelovanje u postizanju zajedničkog cilja: Međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

Tema ovogodišnje kampanje Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNDOC) je „Prvo saslušaj – prvi korak u pomoći djeci i mladima da odrastaju zdravo i sigurno je da ih slušamo“.

Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar svake godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u suradnji s ustanovama, udrugama, medijima i pojedincima u Zadarskoj županiji nastojeći potaknuti svijest o važnosti prevencije ovisnosti i zlouporabe droga. 

Ove godine smo željeli uključiti mlade kao važne aktere u prevenciji ovisnosti zlouporabe droge posebice unutar njihove vršnjačke skupine. Učenici trećih razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn prisustvovali su predavanjima i radionicama čiji je cilj bio upoznati ih s procesom razvoja ovisnosti i svih promjena koje donosi. Koristeći se Ovidijevim Metamorfozama kao inspiracijom, učenici su promjenu u životu osobe s problemom ovisnosti pokušali vizualno zabilježiti koristeći se fotografijom, crtežom i slikom kao sredstvom komunikacije s gledateljima.

Učeničke radove nastale u suradnji Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti i Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn možete pogledati 26. lipnja od 10 do 12 i od 18 do 20 sati u galeriji ZadArt na izložbi pod nazivom Metamorfoze.