Potpisan ugovor o sufinanciranju projekta AllerShield

S radošću vas obavještavamo da je danas, 9.7.2024. potpisan ugovor o sufinanciranju u okviru Interreg VI-A IPA Programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. za projekt AllerShield.

Ugovor su potpisali Šime Erlić, ministar Regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar.

Služba za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar je u suradnji s partnerima Agencije za zaštitu životne sredine iz Podgorice i JNU Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke osmislila projekt pod nazivom AllerShield kojemu je cilj uspostavljanje i proširenje mreže za praćenje koncentracija peludnih alergena i sprečavanje daljeg širenja alergenih biljaka i invazivnih stranih vrsta na projektnim područjima.

Na području Zadarske županije će se uspostaviti tri nove mjerne postaje za praćenje peludnih alergena i senzorsko praćenje kemijskih parametara kvalitete zraka. Vrijeme trajanja provedbe projekta je 36 mjeseci, te će u sklopu istoga biti izrađena web aplikacija koja će građanima pružati pravovremenu informaciju o koncentracijama peludnih alergena i kvaliteti zraka.

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi 807.816,00 Eura, dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose 686.643,60 eura. Udio Zavoda za javno zdravstvo Zadar iznosi 362.532,00 Eura, od čega je 85%, odnosno 308.152,20 € sufinancirano iz sredstava Europske unije.