Svjetski dan šećerne bolesti 2023.

Šećerna bolest kao globalni javnozdravstveni problem

Obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti (dijabetesa) i ove godine nastojimo podići svijest o važnosti prevencije i postavljanja rane dijagnoze u općoj populaciji, a posebno kod osoba koje su u povećanom riziku. Također želimo ukazati da je kod velikog broja oboljelih od šećerne bolesti potrebno unaprijediti liječenje kako bi se usporilo napredovanje bolesti i smanjile komplikacije, a poboljšala kvaliteta života oboljelih.

Šećerna bolest je kronična bolest koja se javlja ili kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin koji proizvodi. Inzulin je hormon koji regulira glukozu u krvi. Hiperglikemija, koja se također naziva povišena glukoza u krvi ili povišeni šećer u krvi, je prvi znak šećerne bolesti i s vremenom ukoliko se ne liječi dovodi do ozbiljnih oštećenja živaca i krvnih žila. Takva oštećenja krvnih žila mogu pospješit nastanak srčanog ili moždanog udara te pojavu gangrene na nogama. Šećerna bolest se može liječiti, a negativne posljedice izbjeći ili odgoditi: zdravom prehranom, tjelesnom aktivnošću, pravilnim uzimanjem lijekova te redovitim kontrolnim pregledima. Na taj način se može značajno smanjiti pojava komplikacija u oboljelih.

Porast broja oboljelih od šećerne bolesti predstavlja globalni javnozdravstveni problem, tako da je prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu u 1980. godini zabilježeno 108 milijuna osoba šećernom bolesti, da bi u 2021. godini prema Međunarodnoj dijabetičkoj federaciji (engl. International Diabetes Federation) taj broj porastao na 537 milijuna oboljelih u dobi 20-79 godina. IDF također predviđa da će do 2030. godine taj broj porasti na 643 milijuna oboljelih. Šećerna bolest je odgovorna za 6,7 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu u 2021. godini. Procjenjuje se da su zdravstveni izdatci zbog šećerne bolesti iznosili 966 milijardi USD te je zabilježeno povećanje od 316% u posljednjih 15 godina.

Stanje u Hrvatskoj i u Zadarskoj županiji

Prema podacima „CroDiab - Registra osoba sa šećernom bolešću“, u Hrvatskoj je u 2022. zabilježeno 12,3% (388.213) oboljelih od šećerne bolesti u dobi 20 do 79 godina, a broj oboljelih se povećava iz godine u godinu. Prema nekim ranijim istraživanjima u Hrvatskoj samo 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu, tako da se procjenjuje da je stvarni broj oboljelih blizu 500.000. Prema istom izvoru u Zadarskoj županiji je zabilježeno 10,9% (14.132) osoba oboljelih od dijabetesa.

Šećerna bolest je Hrvatskoj u 2022. godini bila na 3. mjestu vodećih uzroka smrti s udjelom od 7,8% (4.467 umrlih). U isto vrijeme u Zadarskoj županiji dijabetes je bio na 2. mjestu vodećih uzroka smrti s udjelom od 9,1% (209 umrlih).

Prevencija

Zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, održavanje poželjne tjelesne težine načini su na koje možemo spriječiti ili barem odgoditi u starijoj životnoj dobi pojavu dijabetesa tipa 2.

Kako bi spriječili šećernu bolest tipa 2 i njene komplikacije, trebali bi:

  • postići i održati zdravu tjelesnu težinu
  • ostanite fizički aktivni uz najmanje 30 minuta umjerene tjelovježbe svaki dan
  • hranite se zdravo i izbjegavajte šećere i zasićene masti
  • nemojte koristiti duhanske proizvode.

Više informacija o šećernoj bolesti možete pročitati na slijedećoj poveznici: opširnije o šećernoj bolesti.

 

Prim. Ljilja Balorda, dr. med.
Zavod za javno zdravstvo Zadar
Koordinatorica Nacionalnog programa
ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju