Listopad, mjesec svjesnosti o raku dojke

U Republici Hrvatskoj mjesec listopad je posvećen borbi protiv raka dojke. U tom mjesecu obilježavamo i Dan ružičaste vrpce, koji će se ove godine obilježiti 7. listopada. Svim javnozdravstvenim akcijama koje će se provoditi želimo potaknuti naše sugrađanke na redovito obavljanje pregleda s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Zbog povećanja broja žena oboljelih od ove bolesti, od 2006. godine u Republici Hrvatskoj se provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji je pokrenulo Ministarstvo zdravstva u skladu s europskim smjernicama i preporukama.

Rak dojke je bolest koja se javlja kada dođe do nepravilnog i povećanog dijeljenja stanica tkiva dojke. Kod oko 5-10% slučajeva raka dojke postoji tzv. genetska predispozicija koja nastaje zbog mutacije gena (BRCA 1 i 2). Rak dojke se najčešće javlja kod starijih osoba, a u oko 20% slučajeva se javlja u žena mlađih od 50 godina, dok oko 1% oboljelih čine muškarci.

Faktori rizika

Najčešći faktori koji mogu podići rizik za obolijevanje od raka dojke su: starija životna dob, rana menarha (prva menstruacija prije 12. godine života), kasni ulazak u menopauzu (nakon 50. godine života), pojavnost raka dojke ili raka jajnika kod bližih srodnika, žene koje nisu rađale ili su rađale nakon 30. godine života te prethodne bolesti dojke. Uz to neke životne navike također mogu podići rizik, kao sto su prekomjerna tjelesna težina, pogotovo kod starijih žena, nepravilna prehrana koja sadrži puno nezdravih masnoća, šećera i soli, uz smanjen unos povrća i voća, pušenje, neprimjerena konzumacija alkohola te tjelesna neaktivnost.

Učestalost raka dojke u Hrvatskoj i u Zadarskoj županiji

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u RH je u 2020. zabilježeno 2.869 slučajeva raka dojke, a prema podatcima Državnog zavoda za statistiku u 2021. godini od raka dojke u RH je umrlo 711 žena.

U Zadarskoj županiji u posljednjih desetak godina od raka dojke prosječno oboli od 110 do 140 žena i na prvom su mjestu po broju novooboljelih od raka u žena, a od 20 do 40 ih umre od ove bolesti te su po broju u ukupno umrlima od raka na trećem mjestu. S tim da se po broju novooboljelih prati blagi kontinuirani porast,a po broju umrlih blagi pad. Zadarska županija najčešće ima nešto veće stope novooboljelih od ove vrste raka od prosjeka za Republiku Hrvatsku i od većine ostalih županija, dok su stope smrtnosti nešto niže i najčešće se nalazimo među pet županija s najnižom stopom smrtnosti od ove bolesti.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Zadarskoj županiji

Osim unaprjeđenja medicinskih postupaka u liječenju raka dojke smanjenju smrtnosti pridonosii provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji se u RH, pa tako i u Zadarskoj županiji provodi od 2006. godine. Cilj Programa je smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u što ranijem stadiju čime će liječenje biti uspješnije, a kvaliteta života u žena oboljelih od raka dojke bolja. U tom Programu Zavod za javno zdravstvo Zadar u dogovoru s Općom bolnicom Zadar poziva sve žene koje imaju 50 do 69 godina starosti i naručuje ih na mamografiju. Upravo je u ovoj dobi rizik za obolijevanje od raka dojke najveći. Žena na kućnu adresu dobije pozivno pismo s točnim terminom mamografije, kupovnicu koja služi kao uputnica i nije potrebno od svog obiteljskog liječnika tražiti istu. Uz to se nalazi upitnik koji treba ispuniti i brošura o raku dojke i važnosti ranog otkrivanja raka. Više od 90 posto oboljelih od raka dojke može se uspješno liječiti, ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju. Sada se trenutno provodi 8. ciklus Programa. Svaki ciklus traje dvije godine, nakon čega se dva najstarija godišta žena isključuju iz programa i vraćaju se obiteljskom liječniku da ubuduće vodi brigu o vrsti i učestalosti pregleda dojki kod ovih žena, a dodaju se dva mlađa godišta koja u tom ciklusu navršavaju 50 godina. Tako da sada trenutno pozivamo žene koje su rođene od 1954. do 1973. godine.

Mobilni mamograf

Osim redovitog pozivanja na mamografiju u Polikliniku Opće bolnice Zadar, u ruralnim dijelovima Zadarske županije više puta godišnje organiziramo javnozdravstvene akcije s mobilnim mamografom, koje su iznad standarda i za čiju provedbu nam Zadarska županija izdvaja financijska sredstva. Na taj način omogućavamo i tim ženama iz naj udaljenijih područja Zadarske županije da besplatno obave mamografski pregled svake dvije godine. Tako smo do sada organizirali i proveli 137 takvih akcija, a u listopadu ove godine ćemo ih provesti još 6. Do sada smo bili više puta u Obrovcu, Gračacu, Benkovcu, Pridrazi, Polači, Stankovcima, Pakoštanima, Biogradu, Starigradu, Pagu, Preku, Tkonu, Posedarju, Ražancu i Viru.

Kroz ovaj Nacionalni program sveukupno smo u Zadarskoj županiji do sada otkrili rak dojke u 524 žene i najvećim djelom su u ranom i lokaliziranom stadiju.

Zato pozivamo naše sugrađanke koje u posljednje dvije godine nisu dobile poziv na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke da nas nazovu na 0800 200 157, dobiti ćete Zavod za javno zdravstvo Zadar koji Vam može dogovorit termin pregleda za mamografiju ukoliko ste rođene od 1954. i 1973. godine i niste obavili mamografiju su sklopu Nacionalnog program u zadnje dvije godine ili ukoliko niste obavile mamografiju na „crvenu uputnicu“ zadnju godinu dana.

 

Prim. Ljilja Balorda, dr. med.
Zavod za javno zdravstvo Zadar
Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju

Nacionalni-program-ranog-otkrivanja-raka-dojke-2023