Međunarodni dan tjelesne aktivnosti – Dan kretanja za zdravlje

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2003. godine 10. svibnja Međunarodnim danom tjelesne aktivnosti – Danom kretanja za zdravlje, a s ciljem promicanja zdravih stilova života i redovite tjelesne aktivnosti.

Zavod za javno zdravstvo Zadar i Mjesni odbor Vidikovac obilježili su Dan kretanja za zdravlje u sklopu Nacionalnog projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Akcija je provedena 13. svibnja na igralištu Mjesnog odbora Vidikovac.

Unatoč nepovoljnoj vremenskoj prognozi na igralištu se okupio poveći broj sudionika svih dobnih skupina, od najmlađih do najstarijih.

Malenim sudionicima u sklopu projekta Živjeti zdravo podijeljeni su promotivni materijali, lopte i krede, te su pokazali svoju kreativnost u crtanju i zavidne vještine u igrama s loptom.

Provedena je aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ u organizaciji koordinatora aktivnosti profesora Dražena Adžića i pod stručnim vodstvom prof. kineziologije Marijane Ikić. Nakon vježbi zagrijavanja brzim hodom obišla se staza oko kvarta Vidikovac. Cilj aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ je potaknuti sve naše sugrađane, posebno one koji su posljednjih mjeseci tjelesno neaktivni, da u svoj život uključe redovito hodanje i boravak na otvorenom.

Potporu u provođenju akcije pružile su i članice društva za sportsku rekreaciju Relaks koje su svima okupljenima svojim primjerom i pozitivnom energijom pokazale koliko redovita tjelesna aktivnost može biti korisna za cjelokupno zdravlje.

Nakon završene aktivnosti hodanja sudionici su se mogli okrijepiti svježim i ukusnim voćem koje su za ovu priliku donirali OPG Soldo i OPG Žuža.

Za kraj druženja svi zainteresirani hodači imali su i mogućnost izmjeriti se na Tanita – analizatoru građe tijela.

Nikada nije prerano, niti prekasno povećati tjelesnu aktivnost te tako unaprijediti i očuvati zdravlje.

Krećite se svaki dan najmanje 30 minuta, na način koji Vam najviše odgovara i najbolje se uklapa u Vaš dnevni ritam – hodajte, plešite, biciklirajte, boćajte… Bitno je samo napraviti prvi korak!