Ožujak – Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak sa 3.660 novih slučajeva u 2019. godini prema podacima registra za Rak Republike Hrvatske, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

U Zadarskoj županiji isto kao i prema podacima za Republiku Hrvatsku rak debelog crijeva je u 2019. godini najčešći novodijagnosticirani rak s 149 novih slučajeva, dok je drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 76 umrlih u 2020. godini.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u našoj županiji kao i u većini ostalih županija počeo se provoditi početkom 2008. godine. Programom su obuhvaćeni muškarci i žene u dobi 50-74 godine.

Program je predviđen za osobe s prosječnim rizikom i bez znakova bolesti crijeva. Osobe pojedinih godišta se pozivaju istovremeno, a godišta određenim redoslijedom.

Prema EU smjernicama probir se provodi svake 2 godine. U probiru se koristi test na golim okom nevidljivu (skrivenu) krv u stolici, a u slučaju pozitivnog nalaza provodi se kolonoskopija. Cilj je otkriti rak u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti tj. u fazi adenomatoznog polipa i ukloniti otkrivene polipe te tako poboljšati mogućnost izlječenja, kvalitetu života i preživljavanje oboljelih a ujedno smanjiti troškove skupog liječenja uznapredovalog karcinoma.

U svibnju 2021. godine započeo je V. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je predviđen da će trajati slijedeće dvije godine.

Pozivaju se osobe oba spola u dobi 50-74 godine, rođene 1947.-1971. Do sada smo u V. ciklusu poslali pozive za 14 godišta za osobe rođene, 1947., 1949., 1960.-1969. i 1970.-1971. godine prema istiskanim pozivima Ministarstva zdravstva. Slijede pozivi do kraja 2022. godine za osobe rođene 1948., 1950.-1959. godine.

 

Osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu dobiti će kuvertu s test-kartonima nakon 2 godine od prošlog pregleda (nije potrebno potpisivati suglasnost).

Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja neće više biti pozivane (pod nadzorom su svog liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa).

Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti u za to priloženoj koverti, te će im biti dostavljen testni komplet ili nas mogu kontaktirati telefonom.

Osobe koje imaju pozitivan test na okultno krvarenje u stolici obavještavaju se telefonom o nalazu, te se s njima dogovara kolonoskopija i na kućnu adresu im se šalje poziv za kolonoskopiju.

O svakom pozitivnom testu, kao i terminu kolonoskopskog pregleda, koordinator programa iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar, telefonom i pismenim putem obavještava izabranog liječnika.

Osobe čiji je test neispravan, obavještavaju se o nalazu testiranja, te ih se motivira za ponovno testiranje. U Općoj bolnici Zadar obavljaju se kolonoskopije, dogovaraju se termini pregleda za pozitivne osobe.

 

Bitan nam je svaki vaš odgovor, bilo pozitivan tj. da se želite testirati,

bilo negativan, tj. da se iz bilo kojeg razloga ne želite ili ne možete testirati.


U IV. ciklusu poslano je 55 288 poziva za sva planirana godišta za rođene 1945.-1969. godine. Ukupno je dobiveno odgovora na 1. poziv 14 287 što je odaziv od 25,84 % (ukupan broj odazvanih osoba od broja poslanih pozivnih pisama).

Napravljeno je 210 kolonoskopija (78,7% odazvanih od broja pozitivnih). Kod 196 kolonoskopiranih nađen je patološki nalaz: 2 osobe s rakom debelog crijeva, polipi su pronađeni kod 63 osobe, kod 91 osobe dijagnosticirani su hemoroidi, kod njih 37 divertikli, 3 osobe imale su ostale bolesti crijeva. Uredan nalaz kolonoskopije bio je kod 14 osoba.

U V. ciklusu do sada od 14 pozvanih godišta poslano je 30 687 pozivnih pisama. Odazvalo se 5 919 osoba (19,3%). Napravljeno su 64 kolonoskopije. Kod 60 kolonoskopiranih nađen je patološki nalaz. Polipi su pronađeni kod 13 osoba, kod 37 osobe dijagnosticirani su hemoroidi, kod njih 10 divertikli. Uredan nalaz kolonoskopije bio je kod 4 osobe.

 

Pozivamo građane da ne zanemaruju pozive, da se odazovu, jer se radi o jednostavnoj metodi testiranja, kojom se utvrđuje postojanje krvi u stolici, nevidljivo okom, a što je nerijetko prvi znak raka, zatim polipa kao predstadija raka ili niza drugih bolesti debelog crijeva.

Naši sugrađani se u slučaju bilo kakvih nejasnoća u provedbi testiranja ili popunjavanja upitnika mogu javiti na besplatni info telefon pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar 

(0800 200 183) radnim danom od 07 do 15 sati.

 

Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ.
spec. javnog zdravstva
Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka
debelog crijeva za Zadarsku županiju

tel.: 023 300 835  
e-mail: ana.petric@zjz.t-com.hr

 

 

Zadar, 04. ožujka 2022. godine