10. Biciklijada od branimira do branimira - najava i prijavnica

Kao i svih dosadašnjih godina, već u veljači počinju pripreme za održavanje Županijskih dana koji se odvijaju tijekom cijelog travnja. Tradicionalno, već 10 godina, Županijski dani počinju sa Svjetskim danom zdravlja i najmasovnijom lokalnom biciklijadom u Hrvatskoj „Od Branimira do Branimira“.

Deseta biciklijada „Od Branimira do Branimira“ Zadar-Nin-Zadar, održat će se 8. travnja 2018. godine u trajanju od 11,00 do 14,00 sati.  Biciklijada duga oko 35 kilometara koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu i natrag okupiti će još jednom profesionalce i amatere, ali i turiste koji se u to vrijeme zateknu u Zadru.

Biciklijada se provodi u sklopu programa Plana za zdravlje Zadarske županije i u cilju poticanja zdravog načina života. Ovom aktivnošću potičemo na kretanje pješačenjem ili biciklizmom budući da je sjedilački način života sve učestaliji, posebno kod mladih koji sve više vremena provode ispred računala. Budući da iz godine u godinu broj sudionika biciklijade raste, očekujemo preko 1000 sudionika. Prije 10 godina kad je krenula ova javno zdravstvena aktivnost bilo je 100-njak biciklista, prethodnih  godina premašena su sva očekivanja jer je na biciklijadi sudjelovalo oko 1000 rekreativaca među kojima i puno djece.

PRIJAVE

Ove godine prijave će početi 19. ožujka i trajat će do 7. travnja u 13,00 sati, a svi zainteresirani  moći će  se prijaviti online na web stranicama Calimero sporta (www.calimero-sport.hr), Biciklističkog kluba Zadar (www.bk.zadar.hr) i Zavoda za javno zdravstvo (www.zjz.hr). Prijaviti se mogu i izravno u trgovini Calimero sport i u trgovini Bianchi. Kao i obično tijekom biciklijade osiguran je siguran nadzor i tehnička pomoć djelatnika Calimero Sporta.

Prijavnicu ispunite ovdje

SPONZORI

Calimero sport nam je i sponzor  glavne nagrade - bicikle u izvlačenju lutrije te besplatne sitne servise bicikli na cilju. Napominjemo ipak kako svi sudionici moraju doći na biciklijadu sa ispravnom biciklom i po mogućnosti servisiranom prije same biciklijade.  Ove godine priključila nam se i OTP banka koja će svojim reklamnim proizvodima darivati sretne dobitnike u izvlačenju lutrije. Samom prijavom svi sudjeluju u nagradnoj igri u izvlačenju brojeva. Također, svi sudionici na startu će dobiti majicu biciklijade glavnog sponzora EVN Croatia plina. U Ninu se bicikliste čeka topli obrok kojeg će pripremati kulinarski tim predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim.

Ono po čemu se naša biciklijada razlikuje od svih ostalih je tradicija dolaska obitelji s djecom  na našu manifestaciju, prepoznatljivost i po nazivu i po sponzorima koji su s nama svih ovih godina, ali i po nagovještaju ljepših dana koji nas izmamljuju češće vani. Tu je i promocija biciklističke staze, ali i sjajan spoj partnerstva s policijom koja svojim aktivnostima doprinosi promociji sprečavanja nasilja u zajednici odnosno na cestama i kulturi ponašanja na cesti.

Ove godine u realizaciji biciklijade doprinijet će Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru sa svojim studentima sportašima, te brojni sportski klubovi koji će se kao i svih dosadašnjih godina odazvati ovoj sportskoj manifestaciji.

RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI BICIKLISTI

Start: 11,00 Obala kneza Branimira-Stjepana Radića –J. J. Strossmayera-Oko Vrulja-Miroslava Krleže-Put Dikla-Krešimirova obala-Rampada-DC 306 kroz Kožino i Zaton, preko Kraljičinog puta do igrališta  u Ninu. 

Ovdje napominjemo kako se u proteklih nekoliko godina zbog velikog broja sudionika cilj biciklijade sa Branimirove obale u Ninu „premjestio“ na sportsko igralište, ali i činjenicu da će ove godine zbog oštećenja starog mosta u Ninu uslijed poplava koje su pogodile  naše područje u rujnu prošle godine, biciklisti na igralište doći s druge strane poluotoka -Kraljičinim putem.

Povratak: Iz Nina, cestom DC 306 kroz Zaton i Kožino–Rampada-Žmirići-Put Nina-kroz Vruljicu (Franje Tuđmana)- Ivana Mažuranića- Obala Kneza Branimira.

U sklopu biciklijade održat će se i utrka  u cestovnom biciklizmu čiji će sudionici voziti na relaciji Nin-Vrsi-Ljubač-raskrižje iznad Ražanca-Poljica-Briševo-Nin. Ta utrka starta  iz Nina u 12,30 sati, a predviđeno trajanje je oko sat vremena. U 14,00 svi zajedno iz Nina kreću prema Zadru.

Izvlačenje glavne i ostalih nagrada je u 13,45 sati.

Organizatori: Zadarska županija (Tim za zdravlje) i Grad Nin

Suorganizatori: PU Zadarska, Zavod za javno zdravstvo, Biciklistički klub Zadar, TZ Grada Nina i Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru

Glavni Sponzor: EVN Croatia plin 

Sponzor nagrada, tehnička i servisna služba: Calimero Sport

Ostali sponzori: OTP banka d.d. , Bianchi

Iz zakona o sigurnosti prometa na cestama:

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.

Djeca koja su navršila 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Inače, zakonske odredbe o načinu kretanja, zaštitnoj kacigi za bicikliste i ostale sigurnosne odredbe vezane uz promet biciklista opisani su u člancima 112., 113., 114. i 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Također, istovremeno s biciklijadom održat će se tradicionalno „1000 koraka kroz 1000 ulica“, akcija pješačenja u organizaciji Udruge za rekreaciju žena „Relax“. U  projekt „1000 koraka kroz 1000 ulica“ i ove će se godine uključiti  društva za sportsku rekreaciju iz Paga- Kissa  i Benkovca – Luna koji će istoga dana organizirati akciju pješačenja i vježbanja.

Najava 10. biciklijade PDF

Natrag