MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI (15.11. – 15.12. 2015.) - provedene aktivnosti

Međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine u svijetu pa tako  i u Hrvatskoj obilježava u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a osobito droga te potaknuti sve subjekte u društvu  na aktivnu  borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga u cilju poduzimanja zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Obilježavanje međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi se putem šire društvene akcije na nacionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem promoviranja zdravih stilova života, podizanja razine svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti te pružanja pomoći obitelji, osobito odgojnoj funkciji roditelja u prevenciji ovisničkog stila življenja.

Sve navedeno nužno je kako bi se podigla razina svijesti javnosti o ovom problemu te kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo ostvarivanju našeg zajedničkog cilja učinkovite borbe protiv svih oblika ovisnosti te posebice suzbijanju zlouporabe droga u našem društvu.

Aktivnosti koja se provode tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti imaju zadaću dodatno upozoriti i potaknuti sve subjekte na suradnju u rješavanju problema ovisnosti o drogama.

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI 2015. GODINE  - Aktivnosti Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje

11. – 13. studenog prisustvovali na edukaciji na temu „Profesionalni pristup ovisniku“, koju su u Klinici za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu organizirali Klinika za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice, Referentni centar za ovisnosti, Ured za suzbijanje droga i HSKLA.

23. studenog prisustvovali Okruglom stolu pod nazivom „Evaluacija i provedba Projekta resocijalizacije ovisnika na razini lokalne zajednice“ u Šibeniku. U organizaciji su sudjelovali Ured za suzbijanje zloporabe droga vlade Republike Hrvatske, Povjerenstvo za suzbijanje zloporabe droga Šibensko-kninske županije i Služba za zaštitu mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Šibensko – kninske županije.

25. studenog  prisustvovali na stručnom skupu pod nazivom „Hepatitis C 2015.: dijagnostika i terapija“ u Zadru. Skup su organizirali Hrvatski liječnički zbor i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske – podružnica Split.

Od 25. do 27. studenog prisustvovali na naprednom stručnom seminaru na temu „Uloge KLA u liječenju alkoholizma“ održanoj u Zagrebu. Edukacija je provedena uz organizaciju Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice.

26. Studenog sudjelovali u Okruglom stolu na temu „Mladi u riziku – pojavnost, oblici podrške i pomoći u zajednici“ koji je održan je u Šibeniku. U organizaciji su sudjelovali Udruga MoSt iz Splita, Grad Split, Zavod za javno zdravstvo Zadar i udruga Mladi u EU iz Šibenika.

28. studenog prisustvovali na Nacionalnoj edukaciji o novim psihoaktivnim drogama. Edukaciju je u Šibeniku organizirao Medicinski fakultet u Splitu.

30. studenog sudjelovali na okruglom stolu na temu „Mladi u riziku – pojavnost, oblici podrške i pomoći u zajednici“ održanom u Zadru. U organizaciji su sudjelovali Udruga MoSt iz Splita, Grad Split, Zavod za javno zdravstvo Zadar i udruga Mladi u EU iz Šibenika.

1.prosinca je u Zadarskoj Gradskoj knjižnici održano javno predavanje na temu „Minus-virus – Hepatitis C u ovisnika nekad i danas“. Predavanje su organizirali Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat i Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

2. prosinca su u Zadru, u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar, održana javna predavanja na temu „Novosti u liječenju Hepatitisa C“ i „Stanje Hepatitisa C u ovisnika“. Predavanja su održana uz organizaciju Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Opće bolnice Zadar - odjela za infektologiju.

2. prosinca je Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda  za javno zdravstvo Zadar na Narodnom trgu u Zadru provela javnozdravstvenu akciju povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti.

3. prosinca u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar u suradnji sa farmaceutskom tvrtkom Indivior organizirana je stručna rasprava te predstavljanje rezultata istraživanja djelovanja supstitucijske terapije od strane djelatnica Indiviora.

4. prosinca je u Zadru, u Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar, održana radionica pod nazivom „Unaprjeđenje suradnje između centara za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti ŽZJZ i liječnika obiteljske medicine“. U organizaciji su sudjelovali Alkaloid i Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda  za javno zdravstvo Zadar. 

9. prosinca je u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru održano predavanje „Ovisnosti i zlouporaba droga“ za druge razrede. Predavanje je organizirala Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda  za javno zdravstvo Zadar.

NAJAVA:                                                                                                                                                                                                                                                                  

14. prosinca Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar u suradnji s partnerima na projektu „Mentalno zdravlje za sve“, Terapijskom zajednicom Mondo Nuovo, Udrugom apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, GDCK Zadar, Klubom liječenih alkoholičara i Ligom protiv raka,  provest će javnozdravstvenu akciju u City Galleriji Zadar, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati.

17. prosinca Hrvatsko društvo za alkoholizam i druge ovisnosti Hrvatskog liječničkoga zbora i Referentni centar Ministarstva zdravlja za ovisnosti o drogama u Zagrebu organizira stručnu raspravuZlouporaba i namjerna nepropisna primjena lijekova“ na kojoj će sudjelovati i djelatnici Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Natrag