Kako lakše podnijeti vruće ljetne dane - savjeti za prehranu

Kako temperatura zraka raste i toplinski valovi postaju sve češći, važno je obratiti pozornost na unutarnju temperaturu tijela. Uključivanje određenih namirnica u prehranu može pomoći u regulaciji tjelesne temperature i hidratacije.

Hipertermija se javlja kada tjelesna temperatura postigne povišenu vrijednost iznad preporučene, često izazvana produljenim izlaganjem intenzivnoj sunčevoj svjetlosti i ekstremnoj vrućini. Dehidracija pogoršava ovo stanje, zbog čega je bitno ostati dobro hidriran.

Ljeti je potrebno pojačano unositi tekućinu, vodu, čajeve ili vodu s dodatkom limuna, đumbira, mente.

S obzirom na pojačano znojenje potrebno je nadoknaditi elektrolite: natrij, kalij i magnezij. Minerali su ključni za održavanje pravilne hidratacije i regulaciju tjelesne temperature. Budući da je žeđ početni simptom dehidracije, potrebno je unijeti dovoljno tekućine prije samog osjećaja žeđi.

Unutarnja regulacija tjelesne temperature mijenja se s obzirom na porast temperature zraka. U najtoplijim ljetnim danima, tijelo je moguće rashladiti i osjećati se ugodno uz dovoljan unos tekućine, laganijih obroka uključujući sezonske namirnice: lubenica, krastavac, malina, kupina, jagoda, borovnica, ribiz, rajčica, smokva, lisnato zeleno povrće, visoko vrijedni proteini ribe, mesa te manje masnih mliječnih proizvoda.

Konzumacijom sezonskih namirnica osiguravamo unos minerala, vitamina, antioksidansa, vlakana te ostalih nutritivno važnih tvari koje će pomoći organizmu u održanju svježine i metaboličke ravnoteže.

Obratite pozornost na signale vašeg tijela i prilagodite svoju prehranu u skladu s njima, ostanite fizički aktivni kako biste sačuvali svoje zdravlje i vitalnost tijekom cijele sezone.

Ostanite opušteni i uživajte u ljetu!

Petra Brok, mag. nutr.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZADAR
Služba za javno zdravstvo
"Savjetovalište za prehranu"

Telefon: 023/ 643-338
E-mail: savjetovaliste.prehrana@zjz-zadar.hr