Svjetski dan debljine, 4. ožujka
Svjetski dan pretilosti obilježava se 4. ožujka kako bi se podigla svijest o komplikacijama koje ona izaziva te zaustavio trend kontinuiranog rasta pojavnosti ove kronične nezarazne bolesti.
Na ovaj dan nastoji se podići svijest o poduzimanju zajedničkih akcija kako bi se ispravile zablude, prikazali čimbenici rizika i implementirala moguća rješenja ove bolesti u stvarnom svijetu.
Brza i gotova konzervirana hrana, fast food, sjedilački način života, postaju trend i svakodnevica.
Faktori rizika kod pojave pretilosti su:
- manjak fizičke aktivnosti
- loše prehrambene navike
- pojačan unos procesuirane, visoko kalorične hrane
- nedovoljan unos cjelovite hrane, vlakana, povrća i voća
- nedovoljan unos nezasićenih masti i bjelančevina
- nedostatak sna i odmora
- ostali okolišni faktori (zrak, onečišćenje, buka)
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine glasi: Razgovarajmo o…
Kada razgovaramo, raspravljamo i dijelimo iskustva pomičemo granice i mijenjamo zdravstvene ishode.
Ovog Svjetskog dana pretilosti, podijelimo znanje, sagledajmo pretilost iz druge perspektive stvarajući zdrava i održiva rješenja kako razumjeti, prevenirati i tretirati ovu bolest.
Prevencija u ranoj dobi kao i kontinuirana edukacija o kretanju, mediteranskom načinu prehrane, svakako je neizostavan korak u suzbijanju pojave ove bolesti.