Zdravlje i blagdanska prehrana

Nadolazeći blagdani donose obilje veselja i na naše stolove. Nekako se posljednjih godina uvukao trend izobilja i pretjerivanja u odabiru hrane kojom obilježavamo vesele trenutka.

Iako je dozvoljeno uživati u okusu i mirisu blagdanskog stola, ipak vodimo računa da ne pretjeramo s količinom.

Nije u redu zabraniti sarmu, ni prhke kolačiće, al pokušajmo u svemu što se nudi dati prednost nutritivno bogatijoj hrani. Neka na stolovima ne izostaje povrće, neka se pojave namirnice cjelovitog, manje prerađenog sastava, držimo se vremena obroka i doze te ne izostavljajmo voće i vlakna.

Jedite polako, uživajte u svakom zalogaju, smanjite količinu unesene zasićene masti, masna mesa i umake, unesite dovoljno povrća i cjelovitih namirnica, smanjite dozu šećera kod pripreme slastica te koristite cjelovito brašno, sjemenke i orašaste plodove.

Odgovorno i razumno dozirajte unos alkoholnih pića!

Svoje obroke provedite u ugodnom obiteljskom društvu uz ugodnu šetnju, hidrataciju vodom i druženje nakon obroka.

Blagdansko čašćenje traje relativno kratko tako da se ne treba bojati par obroka izobilja. Uložite trud u balansiranje obroka u svakodnevnom ritmu života uz preporuke za održivost kvalitete života i statusa zdravlja.

Dobar tek i uživajte u hrani razumno!

 

Petra Brok, mag. nutr.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZADAR
Služba za javno zdravstvo
"Savjetovalište za prehranu"

Telefon: 023/ 643-338

E-mail: savjetovaliste.prehrana@zjz-zadar.hr