Zdravlje i blagdanska prehrana
Nadolazeći blagdani donose obilje veselja i na naše stolove. Nekako se posljednjih godina uvukao trend izobilja i pretjerivanja u odabiru hrane kojom obilježavamo vesele trenutka.
Iako je dozvoljeno uživati u okusu i mirisu blagdanskog stola, ipak vodimo računa da ne pretjeramo s količinom.
Nije u redu zabraniti sarmu, ni prhke kolačiće, al pokušajmo u svemu što se nudi dati prednost nutritivno bogatijoj hrani. Neka na stolovima ne izostaje povrće, neka se pojave namirnice cjelovitog, manje prerađenog sastava, držimo se vremena obroka i doze te ne izostavljajmo voće i vlakna.
Jedite polako, uživajte u svakom zalogaju, smanjite količinu unesene zasićene masti, masna mesa i umake, unesite dovoljno povrća i cjelovitih namirnica, smanjite dozu šećera kod pripreme slastica te koristite cjelovito brašno, sjemenke i orašaste plodove.
Odgovorno i razumno dozirajte unos alkoholnih pića!
Svoje obroke provedite u ugodnom obiteljskom društvu uz ugodnu šetnju, hidrataciju vodom i druženje nakon obroka.
Blagdansko čašćenje traje relativno kratko tako da se ne treba bojati par obroka izobilja. Uložite trud u balansiranje obroka u svakodnevnom ritmu života uz preporuke za održivost kvalitete života i statusa zdravlja.
Dobar tek i uživajte u hrani razumno!
Petra Brok, mag. nutr.
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZADAR
Služba za javno zdravstvo
"Savjetovalište za prehranu"
Telefon: 023/ 643-338
E-mail: savjetovaliste.prehrana@zjz-zadar.hr