Zdravlje i novogodišnje odluke

Početak Nove godine često tradicionalno prati i običaj postavljanja novogodišnjih odluka. Bilo da se radi o tome da ćemo bolje brinuti o svojem zdravlju, početi štedjeti ili pronaći više vremena za sebe, uvijek se nadamo da ćemo ove godine biti bolji i uspješniji. Nije rijetko da zbog svakodnevnih obaveza, stresa i nepredviđenih situacija odustanemo od svojih planova, ali jedna odluka koju možete ispuniti na svojoj novogodišnjoj listi može biti od velikog značaja – obavite preventivni pregled!


Nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja raka potpuno su besplatni i bezbolni, a spašavaju život.


Rano otkrivanje raka značajno povećava mogućnost izlječenja.


Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka dojke obuhvaćene su žene od 50 do 69 godina starosti (rođene od 1952. do 1971. godine) koje se pozivaju na obavljanje mamografije svake dvije godine.


Ukoliko ste rođene od 1952. do 1971. i niste obavile mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa u zadnje 2 godine nazovite na besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo Zadar 0800-200-157 i dogovorite termin.


Nacionalnim programom za rano otkrivanje raka debelog crijeva obuhvaćeni su muškarci i žene od 50 do 74 godina starosti (rođeni od 1947. do 1971. godine), kojima se nakon pristanka na kućnu adresu šalje test na skriveno krvarenje u stolici te se u slučaju pozitivnog nalaza obavlja kolonoskopija u OB Zadar.


Sve informacije vezane uz Program ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete dobiti na besplatni telefon 0800-200-183 u Službi za javno zdravstvo u ZJZ Zadar.

 

Odazovite se pozivu jer rano otkrivanje raka spašava život!