Docjepljivanje (booster doza) protiv bolesti COVID-19 adaptiranim cjepivom

Uz prvu, drugu te prvu i drugu booster (docjepnu) dozu dosadašnjim cjepivima, započelo je  cijepljenje i novim adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog vuhanskog virusa pokrivaju i Omicron varijantu virusa.

Prvo docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivom 

Prvo docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivom preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Prvu docjepnu (booster) dozu mogu primiti sve osobe kojima je proteklo 3 mjeseca od primanja druge doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna Biotech) i Vaxzevria (AstaZeneca), odnosno 2 mjeseca od primanja jedne doze Janssen (Johnson&Johnson).

 

Drugo docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivom

Drugo docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivom provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom.

Drugo docjepljivanje preporučuje se osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-19. Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga.

Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti 2. docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

Za termine cijepljenja pogledajte ovjde.

Izvor:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/11/Privremene-preporuke-za-cijepljenje-protiv-COVID-19-.pdf