Svjetski dan darivatelja krvi, 14. lipnja 2020.

14. lipnja 1868. godine rođen je nobelovac dr. Karl Landsteiner koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa. Njemu u čast na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije 2005. godine 14. lipnja proglašen je Svjetskim danom darivatelja krvi. Ovaj događaj prilika je da se zahvalimo svim dobrovoljnim darivateljima krvi te ukažemo na važnost redovnih donacija kako bi se osigurala odgovarajuća zaliha krvi i krvnih pripravaka, a time i pravovremeni pristup sigurnoj transfuziji.

Tema ovogodišnje kampanje Svjetske zdravstvene organizacije je „Sigurna krv spašava živote“ sa sloganom „Darujte krv i učinite svijet zdravijim mjestom“.

Zahvaljujući transfuziji krvi i krvnih pripravaka svake godine spašavaju se milijuna života, pomaže se pacijentima koji pate od teških kroničnih bolesti da žive što duže i  kvalitetnije te se provode složeni medicinski i kirurški zahvati. Transfuzija također ima bitnu ulogu u brizi i spašavanju života majki i novorođenčadi, kao i za vrijeme hitnih slučajeva u kriznim i izvanrednim situacijama (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi i sl.).

Tko može donirati krv?

Krv mogu davati svi zdravi ljudi od 18 do 65 godina života. Muškarci mogu davati 4 puta, a žene 3 puta godišnje.

Kriteriji za odabir davatelja krvi :

  • dobro opće zdravstveno stanje
  • tjelesna težina iznad 55 kg, proporcionalno visini
  • tjelesna temperatura do 37o C
  • krvni tlak sistolički 90-180 mmHg, dijastolički 60 – 110 mmHg
  • puls 50- 110 otkucaja u min
  • hemoglobin: muškarci 135 g/l, a žene 125 g/l

Tko ne smije davati krv?

Ako postoji bilo kakva opasnost za zdravlje davatelja ili bolesnika koji će primiti krv, davatelj se odbija od davanja krvi. Liječnik je dužan svakom odbijenom davatelju detaljno objasniti razlog zbog kojeg ne može dati krv. Razlozi mogu biti trajni ili privremeni. Davatelja krvi privremeno odgađamo od davanja kod lakših akutnih stanja ( prehlade, viroze, alergije, smanjenog željeza i akutnih crijevnih bolesti). Nakon operativnih zahvata, zbog poremećaja krvnog tlaka, nakon primanja krvi i krvnih pripravaka, žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, trudnoće, dojenja. Zbog uzimanja nekih lijekova, akupunkture i „bušenja“ uha ili nekog drugog dijela tijela ili stavljanja tetovaža. Davatelja krvi trajno odbija se ako boluje od teških kroničnih bolesti i spolno prenosivih bolesti ( AIDS, sifilis i hepatitis ).

Gdje donirati krv?

Krv se može dati na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskim ustanovama.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi od dana 18.05.2020 održavaju se na ODJELU ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU OB ZADAR prema sljedećem rasporedu:

Utorak : 7.30-14.00h
Srijeda: 14.00-19.00h
Petak: 7.30-13.00h

Jedna doza darovane krvi može spasiti do tri života.

Darivanjem krvi povezujemo se u naizgled nevidljivoj, ali snažnoj mreži solidarnosti i darujemo - život i ljubav.

Spasite život. Darujte krv.

 

Izvori:

https://www.crvenikrizzadar.com/

https://www.who.int/

http://www.stampar.hr/hr/svjetski-dan-darivatelja-krvi-14-lipnja-2020