U sklopu projekta ON TIME nabavljen je novi uređaj za dijagnostiku karcinoma dojke

Dana 25. 05. 2021. obavljena je primopredaja novog dijagnostičkog ultrazvučnog uređaja s linearnom sondom. Sredstva za kupnju uređaja osigurana su sredstvima EU (85%) kroz projekt ON TIME, odnosno kroz Interreg IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Zavod za javno zdravstvo proveo je postupak nabave te je u dogovoru s projektnim partnerom Općom bolnicom Zadar uređaj smješten na odjelu radiologije nove poliklinike radi bolje dostupnosti dijagnostičarima i pacijentima.

Ugovorena cijena uređaja je 208.900,00 kn bez PDV-a, odnosno 261.125,00 kn s PDV-om.

Na samoj primopredaji nazočili su ravnatelji obiju ustanova: Zoran Škrgatić ispred Zavoda za javno zdravstvo Zadar te Željko Čulina ispred Opće bolnice Zadar, zatim Damir Kasap, voditelj Odjela za kliničku radiologiju te predstavnici medija i Zadarske županije.  

„Bolnica kao jedan od projektnih partnera sudjeluje u svim zadatcima vezanim uz upravljanje i provedbu projektnih aktivnosti, sudjeluje u nabavi opreme, unapređenju znanja zdravstvenih radnika i predstavnika nevladinih organizacija, poboljšanju postupaka za rano otkrivanje i optimizaciju liječenja raka debelog crijeva i dojke.“, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

Dodao je kako je Opća bolnica Zadar je u sklopu projekta ON Time, a kojemu je glavni cilj poboljšanje kvalitete usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne skrbi u prekograničnom području, nabavila dva hvalevrijedna predmeta:

 „Prvi je programski paket za upravljanje sustavom za pripremu citostatika, tzv. CATO software, koji je u upotrebi od kraja travnja 2021., te zaključujemo kako zbog instalacije istog već u samim početcima uporabe, vidimo značajne promjene u brzini i kvaliteti usluga koje naša ustanova nudi onkološkim pacijentima. Drugim uređajem, upravo instaliranim dijagnostičkim ultrazvučnim uređaj s linearnom sondom naš će Odjel za kliničku radiologiju biti bolje i suvremenije opremljen kako bi svaki naš pacijent na vrijeme dobio adekvatnu i kvalitetnu dijagnostičku obradu.“, rekao je još ravnatelj Čulina.

Glavni cilj projekta je poboljšati prevenciju, ranu dijagnozu i optimizaciju liječenja raka  poboljšanjem kvalitete usluga u javno-zdravstvenom sektoru u prekograničnom području.

Specifični cilj projekta je osnažiti medicinske djelatnike da pružaju kvalitetnije i dostupnije javne zdravstvene usluge za prevenciju, rano otkrivanje i liječenje raka debelog crijeva i dojke i podizanje svijesti ciljnih skupina o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva i dojke.“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoran Škrgatić.

Dr. Damir Kasap, voditelj Odjela za kliničku radiologiju istaknuo je kako je UZV aparat koji je do sad korišten bio star 14 godina, te da je ovaj  novi dijagnostički uređaj  najsuvremenije generacije koji će pomoći svojim mogućnostima u ranom otkrivanju karcinoma dojke.

Projekt ON TIME – Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke odobren je za financiranje 30. listopada 2019. godine od strane Zajedničkog nadzornog odbora 2. poziva Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska), dok na projektu još sudjeluju i sljedeći partneri: Opća bolnica Zadar (Hrvatska), ZU Institut za javno zdravlje Crne Gore (Crna Gora),  ZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar (Crna Gora) te Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno – hercegovačke (Bosna i Hercegovina).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 813.445,71 eura, odnosno 6.145.580,00 kuna, uz stopu sufinanciranja 85 % bespovratnim sredstvima te 15% iz vlastitih sredstava.

Za Zavod za javno zdravstvo Zadar vrijednost ugovora iznosi 178.000,00 eura, odnosno 1.344.790,00 kuna.

Provedba projekta započela je 1. lipnja 2020. godine i traje 24 mjeseca, do 31. svibnja 2022. godine.

Projektni ishodi projekta:

  • 45 educiranih zdravstvenih djelatnika
  • 1500 osoba obuhvaćenih s poboljšanim zdravstvenim uslugama