Legionarska bolest

Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Legionele su štapićaste bakterije koje mogu preživjeti u vodi duže od godinu dana koristeći se simbiozom s plavkastozelenim algama. Bakterija prozvana Legionella pneumophila izolirana je 1976. godine, nakon što se u Philadelphiji na Zboru američkih legionara pojavila akutna respiratorna bolest.

Dispergirane u obliku aerosola u kapljicama promjera 1,0-5,0 mikrometara, legionele bivaju aspirirane u plućne alveole u kojima "napadaju" epitelne stanice kao i alveolarne makrofage osjetljivih osoba.

Klinička slika

Blaži klinički oblik bolesti, akutna raspiratorna bolest bez pneumonije - pontijačka groznica (engl. Pontiac Fever), slična je influenci. Inkubacija traje 5-43 sata. Izraženi su vrućica, mialgije, glavobolja, a katkad i kašalj, bol u prsima, grlobolja, poremećenje svijesti i proljev. Bolest traje do 7 dana, a ozdravljenje je potpuno.

Teži klinički oblik, legionarska bolest s pneumonijom, može biti bolest samo s respiratornim simptomima ili bolest koja osim pluća zahvaća jetru, bubreg, probavni trakt i središnji živčani sustav. Inkubacija traje 2-10 dana.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike, laboratorijskih nalaza krvi, rendgenske snimke pluća i mikrobiološkim metodama.

Liječenje

Bolest se liječi antibioticima, najčešće azitromicinom, fluorokinolonima i rifampicinom te simptomatski. Ako se bolest ne liječi antibioticima, smrtnost je velika, 15-25%. Oporavak je dug, a promjene na rentgenskoj snimci vidljive su i mjesec dana nakon početka bolesti.

Prevencija

Informacije o minimalnim potrebnim  preventivnim mjerama za smanjenje rizika od legionarske bolesti u hotelu/kampu/marini možete pronači na mrežnim  stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.