Hranjive tvari u očuvanju mentalnog zdravlja

Sve veći broj studija otkriva da su dijeta i prehrana ključni ne samo za fiziologiju i sastav tijela, već imaju značajan učinak na raspoloženje i mentalno zdravlje. Dobar nutritivni status važan je za održavanje normalne tjelesne funkcije i sprječavanje ili ublažavanje disfunkcije izazvane unutarnjim ili vanjskim čimbenicima. Nutritivni deficiti često rezultiraju oslabljenom funkcijom, i obrnuto, unosi u preporučenim dozama mogu obnoviti ili dodatno poboljšati tjelesne i mentalne funkcije. Prehrambene navike predmet su istraživanja koja su se usredotočila na odnos između prehrane i mentalnog zdravlja.

Sažeto znanje i rezultati istraživanja mnogih studija o odnosu između unosa specifičnih mikro i makronutrijenata, uključujući eikosapentaensku kiselinu (EPA), dokozaheksaensku kiselinu (DHA), alfa-tokoferol, magnezij i folnu kiselinu, potvrđuju povezanost specifičnih spojeva i mentalnog zdravlja.

Poseban osvrt istraživanja usmjeren je na djelovanje navedenih spojeva te na njihov povoljan učinak na stres, poremećaje spavanja, anksioznost, blage kognitivne poremećaje i neuropsihijatrijske poremećaje, koji značajno utječu na kvalitetu života sve većeg broja ljudi.

Rezultati znanstvenih istraživanja podupiru pozitivnu ulogu hranjivih tvari u očuvanju normalne funkcije mozga i mentalnog zdravlja, kroz kontrolu upale u mozgu i moždanim tkivima, te potiču njihovu integraciju u dobro uravnoteženu i raznoliku prehranu, popraćenu zdravim načinom života.

Ova strategija je od posebne važnosti kada se uzme u obzir tijek procesa starenja i činjenice da je mozak pod značajnim utjecajem loših cjeloživotnih i prehrambenih navika te faktora stresa.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7982519/figure/F1/

Kako pomoći poboljšanju mentalnih funkcija i sposobnosti?

Priroda nam nudi nutritivnu pomoć odabirom odgovarajućih namirnica koje obiluju spojevima s dokazanim pozitivnim učinkom na mentalno zdravlje.

Najbolja hrana za vaš mozak je uvijek ona neprerađena i cjelovita, što raznovrsnija i šarenija. No, postoje određene namirnice za koje možemo reći da su hrana koja obnavlja mozak:

cjelovite žitarice, plava riba, jaja, bobičasto i razno voće (posebice borovnice), orašasti plodovi, razne sjemenke i začini, biljna, hladno prešana ulja – maslinovo i bučino, tamna čokolada (>70 % udjela kakaa), pojedine vrste čajeva, kava u preporučenim količinama.

Svaka od nabrojenih namirnica ima određeni udio tvari s nutritivno pozitivnim djelovanjem na mentalno i fizičko zdravlje te se kao takve preporučaju na dnevnoj bazi u preporučenim dozama!

 

Petra Brok, mag. nutr.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZADAR
Služba za javno zdravstvo
"Savjetovalište za prehranu"

Telefon: 023/ 643-338
E-mail: savjetovaliste.prehrana@zjz-zadar.hr