Ovisnost o internetu

Marija Škrgatić
Ana Šare

Ovisnost o internetu se može definirati kao pretjerano korištenje Interneta koje narušava fizičko i/ili psihičko zdravlje osobe te uzrokuje poteškoće u njenom socijalnom funkcioniranju. Drugim riječima, ova vrsta ovisnosti odnosi se na kompulzivno ponašanje koje u potpunosti ovladava svakodnevnim životom pojedinca. Internet u ovom slučaju osobi postaje važniji od obitelji, prijatelja, obrazovanja ili posla, odnosno ona podređuje sve životne obveze Internetu kako bi sačuvala, ili nastavila sa spomenutim ponašanjem. Ovisnost o Internetu u mnogome je slična klasičnim ovisnostima poput ovisnosti o alkoholu ili cigaretama (javljaju se simptomi slični apstinencijskoj krizi, zatim bezuspješna samokontrola, potreba za sve većom „dozom“, odnosno količinom vremena provedenog na Internetu i sl.), iako se u tijelo ne unosi neka psihoaktivna tvar.

Osoba može biti ovisna o različitim sadržajima, poput online igara, društvenih mreža, online sexa, kupovine, klađenja i sl.

Veliku ulogu u razvoju ovisnosti ima osobnost - ovisnost će se lakše razviti kod povučenih, sramežljivih, usamljenih, nesigurnih, depresivnih, tjeskobnih i hiperaktivnih ljudi. Ovisnosti o internetskoj komunikaciji i socijalnim mrežama također su podložnije osobe koje su nesigurne u sebe, smanjenog samopouzdanja te slabije razvijenih socijalnih i emocionalnih vještina.

Postoji više znakova moguće ovisnosti o internetu. Među njima su najvažniji slijedeći:

 • preokupacija internetom (opsesivno razmišljanje o prethodnimonline aktivnostima ili čežnja za slijedećima);
 • potreba za sve većom količinom vremena provedenog na internetu;
 • bezuspješna kontrola, smanjenje ili prekid korištenja interneta, koja potom uzrokuje osjećaje uznemirenosti, depresije ili nervoze;
 • ugrožavanje značajnih odnosa te poslovnih, obrazovnih ili karijernih obveza zbog korištenja Interneta;
 • korištenje Interneta kao bijega od problema ili negativnih osjećaja (poput bespomoćnosti, krivnje, anksioznosti, depresije).

Posljedice ovisnosti o Internetu, odnosno pretjeranog korištenja Interneta, mogu biti slijedeće: oštećenje vida; glavobolje; bolovi u vratu; sindrom karpalnog kanala (bolovi i slabost u šaci i podlaktici); zanemarivanje osnovnih životnih potreba kao što su spavanje te konzumacija hrane i pića; razvijanje prekomjerne tjelesne težine; gubitak fizičke kondicije; poremećaj spavanja; gubitak socijalnih i komunikacijskih vještina; poremećaji u psihičkom razvoju (povlačenje u sebe, depresija, manjak samopouzdanja, nerealan odnos prema životu i obvezama); gubljenje društvenih kontakata; zanemarivanje svakodnevnih obveza i sl.

Za razliku od klasičnih tipova ovisnosti, korištenje Interneta nije moguće u  potpunosti izbaciti iz svakodnevice jer je Internet danas postao nezaobilazan medij i u privatnom i u poslovnom životu. Stoga stručnjaci umjesto potpunog prekida preporučuju kontrolirano korištenje Interneta kako bi se više vremena posvetilo neposrednoj komunikaciji .

Neki od korisnih savjeta za sprječavanje prekomjernog korištenja Interneta su:

 • držite kompjuter u dnevnoj sobi (ne u spavaćoj)
 • pokušajte neko vrijeme ugasiti Internet i posvetite se obitelji, prijateljima
 • razbijte obrazac ponašanja (ne stvarajte naviku korištenja Interneta svaki dan u isto vrijeme)
 • informirajte se o „zdravim“ načinima korištenja Interneta
 • pronađite neki hobi ili aktivnost koja ne uključuje Internet, video igre, TV, mobitel ili kompjuter
 • idite spavati na vrijeme
 • koristite alarm ili štopericu kako bi ograničili vrijeme provedeno na Internetu
 • instalirajte aplikaciju kojom možete programirati gašenje kompjutera nakon određenog vremena (Google pretraživač: „shutdown timer“, „cold turkey“)
 • nemojte jesti za kompjuterom
 • zamolite roditelje i prijatelje da vas opomenu ako misle da ste dugo za kompjuterom/mobitelom
 • ugasite obavijesti društvenih mreža

Izvor fotografija: www.flickr.comwww.avaz.ba

http://netaddiction.com/faqs/ (10.12.2014.)
http://www.samuelpfeifer.com (10.12.2014.)
http://www.eduvizija.hr/portal/?q=sadrzaj/ovisnost-o-internetu(15.12.2014.)
Carević, Nina, Mihalić, Mateja i Sklepić, Marina (2013). „Ovisnost o Internetu među srednjoškolcima“, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Varaždin. Dostupno na: www.unizg.hr(15.12.2014).

PDF verzija: Ovisnost o internetu