Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva - početak VI. ciklusa

Započeo je VI. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u rujnu 2023.

Pozivaju se osobe oba spola u dobi 50-74 godina rođene 1949.-1973. godine.

Najprije će se pozivi slati za osobe rođene 1973., 1965., zatim 1972. i 1971. godine. i dalje određenim redoslijedom kako dobijemo istiskane pozive.

Osobe koje su se odazvale na test na skrivenu krv u stolici u prošlom pozivnom ciklusu dobiti će kuvertu s test-kartonima nakon 2 godine od prošlog pregleda (nije potrebno potpisivati suglasnost).

Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju, te je nađen neki patološki uzrok krvarenja neće više biti pozivane (pod nadzorom su svog liječnika obiteljske medicine i gastroenterologa).

Svi ostali koji se žele testirati, a u navedenom su godištu trebaju potpisati dobiveni pristanak i vratiti u za to priloženoj koverti, te će im biti dostavljen testni komplet ili nas mogu kontaktirati telefonom.

Osobe koje budu imale pozitivan nalaz na nevidljivo krvarenje u stolici biti će obaviještene o rezultatu testa te će im se u suradnji s njihovim liječnikom opće/obiteljske medicine dogovoriti kolonoskopski pregled.

Za sve informacije vezano za Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva možete nazvati besplatni telefon Zavoda za javno zdravstvo Zadar radnim danom od 07:30 do 15:30 sati:

0800-200-183

Odazovite se pozivu jer rano otkrivanje raka spašava život!

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske
Zavod za javno zdravstvo Zadar

Više možete pročitati na stranici HZJZ-a

https://program-rakdc.com.hr/

Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja
raka debelog crijeva za Zadarsku županiju: 

Ana Petrić Ažić, dr. med. univ. mag. sanit. publ.
spec. javnog zdravstva

T: +385 (0)23 300 835
E: ana.petric@zjz.t-com.hr