Cijepljenje djece protiv bolesti COVID-19

DOBROVOLJNO CIJEPLJENJE DJECE PROTIV COVID-19 U DOBI 12 I VIŠE GODINA

Za cijepljenje djece u dobi 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv COVID-19:

  • Comirnaty proizvođača Pfizer-BioNTech
  • Spikevax proizvođača Moderna.

Oba cjepiva sadrže i temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA: mRNA cjepiva.

Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli. No, tijekom školske godine nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19. Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a snažnije preporučujemo cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama:

1. Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19. Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19 navedena su na poveznici: https://www.hzjz.hr/wpcontent/ uploads/2020/03/Bolesti_i_stanja_s_povecanim_rizikom_02_09_2020.pdf

2. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi Uer su mlađi od 12 godina) n mogu biti cijepljeni, te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

3. Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir:

  • za ovu dob uobičajene kontakte s više osoba,
  • izazove organiziranja važnih životnih događaja poput državne mature, završnih ispita, prijemnih ispita, maturalnog putovanja, maturalne večere , norijade, proslave osamnaestog rođendana te
  • važnost sudjelovanja na nastavi u učionici u što većem opsegu s obzirom da se radi o ključnoj točci (prekretnici) u obrazovanju.

4. Učenici određenih srednjih škola tijekom kojih učenici imaju:

  • praktične oblike nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja,
  • terenske i izvanučioničke oblike nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

5. Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja.

Nadalje, cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina. Za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti.

Cijepljenje sve djece i mladih u dobi 12 i više godina je dobrovoljno. Djeca odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu se koristiti i sve druge dostupne mogućnosti : punktovi za cijepljenje bez najavljivanja (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama zavoda za javno zdravstvo), izabrani liječnik obiteljske medicine i sl.

NUSPOJAVE CIJEPLJENJA I CJEPIVA

Najčešće nuspojave koje se mogu javiti su blage i prolazne te nastaju zbog uboda na mjestu primjene i reakcije na stvaranje protutijela, a prolaze i bez posebnog liječenja , najčešće unutar 1-2 dana:

  • Lokalne: bol, crvenilo, oteklina na mjestu primjene cjepiva
  • Opće: umor, glavobolja, bol u mišićima , zimica, povišena temperatura

Zabilježeni su vrlo rijetki slučajevi miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) u adolescenata i mladih odraslih osoba i to češće nakon primanja druge doze jednog od dva mRNA cjepiva protiv COVID-19, Pfizer-BioNTech ili Moderna. Procjene učestalosti miokarditisa i perikarditisa razlikuju se ovisno o izvoru. Trenutno raspoloživi podaci za Sjedinjene Američke Države govore o 75 slučaja na milijun primijenjenih doza, dok je najveći rizik procijenjen na do 200 slučaja na milijun cijepljenih muških adolescenata u dobi 16 i 17 godina. lako su neki slučajevi miokarditisa/perikarditisa združenih s cijepljenjem zahtijevali skrb u intenzivnoj njezi, prema za sada dostupnim podacima, a temeljenim na kratkom razdoblju praćenja , u većine osoba dolazi do povlačenja znakova bolesti i oporavka konzervativnim liječenjem. Podaci o mogućim dugoročnim posljedicama kao i o mehanizmu kojim cjepivo može uzrokovati miokarditis i perikarditis nisu još uvijek poznati. Američka agencija za lijekove i hranu (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) zaključuju da koristi primjene dvije doze cjepiva premašuju rizik miokarditisa i perikaridtisa u svim dobnim skupinama uključujući muške adolescente u dobi 16 i 17 godina.