Dan mimoza 2024. godine

Rak vrata maternice spada u one vrste raka koji se mogu u najvećem broju slučajeva spriječiti ranim otkrivanjem i liječenjem premalignih promjena. Zbog toga nijedna žena ne bi smjela u današnje vrijeme umrijeti od raka vrata maternice, ukoliko se redovito provode ginekološki pregledi i bolest otkrije na vrijeme.

Mjesec siječanj je posvećen borbi protiv raka vrata maternice, te se ove godine obilježava 17. po redu Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice kao i 18. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije u 2020. godini u svijetu je od raka vrata maternice umrlo oko 340.000 žena, dok je novooboljelih bilo oko 660.000. U isto vrijeme u Europi je zabilježeno oko 30.000 umrlih i 66.000 novooboljelih žena.

Godišnje u Zadarskoj županiji od svih ginekoloških karcinoma u prosjeku oboli oko 70 žena. Među njima najučestaliji je rak tijela maternice, zatim rak jajnika, a na trećem mjestu je rak vrata maternice. U 2021. godini (posljednja dostupna godina iz Registra za rak) u Zadarskoj županiji je od invazivnog raka vrata maternice oboljelo 10 žena (268 žena u RH) te se bilježi blagi pad, k tome još moramo dodati i 5 žena oboljelih od početnog – tzv. neinvazivnog raka vrata maternice (616  žena u RH), koji je također u padu. Prosječna dob novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice je 53 godine (55 u RH), dok je prosječna dob novooboljelih od početnog - neinvazivnog raka vrata maternice 38 godina (38 u RH).

Broj umrlih od raka vrata maternice u Zadarskoj županiji je u 2022. također u padu te smo imali 3 umrle žene (7 žena u 2020. i 6 u 2021. godini). Prosječna dob umrlih žena je bila 60 godina. U istoj godini je u RH umrlo 109 žena od ove bolesti.

Kada se uspoređujemo s drugim županijama i s prosjekom za RH, Zadarska županija spada po stopi novooboljelih i umrlih među županije s nižim prosjekom. Na 17. smo mjestu u skupini umrlih, a na 14. u skupni novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice, dok smo po stopama novooboljelih od početnog - neinvazivnog raka vrata maternice na 16. mjestu i također su stope za Zadarsku županiju manje od prosjeka za RH.

Stoga je od iznimne važnosti redovito provoditi ginekološke preglede, prema preporuci odabranog ginekologa. Najveći broj slučajeva raka vrata maternice može se spriječiti ranim otkrivanjem promjena uzrokovanima HPV-om (humani papiloma virus) i liječenjem istih, kako se rak vrata maternice ne bi ni razvio.

U tome značajno može pomoći i cijepljenje protiv najčešćih onkogenih tipova HPV-a (16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58), koji su najčešći uzrok premalignih i malignih lezija. Cijepljenje je besplatno za osobe mlađe od 25 godina, a provodi se u zavodima za javno zdravstvo. Za savjetovanje o cijepljenju protiv HPV-a treba se obratiti nadležnom liječniku školske medicine (Služba za školsku medicinu) ili nadležnom epidemiologu (Služba za epidemiologiju).

 

Prim. Ljilja Balorda, dr. med.

Služba za javno zdravstvo
Zavod za javno zdravstvo Zadar