Mentalno zdravlje i ovisnosti

 • Samo-procjena rizika povezanih s konzumiranjem droga - DUDIT test

  (28. 11. 2017.)

  Želite li saznati koliko je rizično vaše korištenje droge? S ovim posebnim testom imena DUDIT možete sami saznati!

  Riješite test

  Opširnije
 • Radni stres dobro poznata priča – Prevencija stresa loše poznata priča

  (06. 10. 2017.)
  Opširnije
 • Depresija

  (04. 04. 2017.)

  Učestalost depresije izrazito se povećala tijekom druge polovice 20. stoljeća. Depresija je danas na 4. mjestu vodećih zdravstvenih problema.  Kao čest mentalni poremećaj depresija se manifestira depresivnim raspoloženjem, gubitkom interesa ili zadovoljstva, smanjenom energijom, osjećajem krivice ili niskim samopoštovanjem, poremećenim snom ili apetitom te lošom koncentracijom. ÄŒesto dolazi s simptomima anksioznosti.

  Opširnije
 • Tjelesna aktivnost i mentalno zdravlje

  (17. 06. 2016.)

  Poznato je da tjelesna aktivnost izravno utječe na naše tjelesno zdravlje i da ima brojne pozitivne učinke na ljudski organizam. No, iako se o njoj rjeđe govori, postoji i psihološka dobrobit koja proizlazi iz sudjelovanja u tjelesnim aktivnostima i to u obliku poboljšanja mentalnog zdravlja: vježbanje podiže raspoloženje, poboljšava naše mentalne sposobnosti i samopoštovanje, te ublažava depresiju, tjeskobu i stres.

  Opširnije
 • Ovisnost o internetu

  (11. 12. 2015.)

  Ovisnost o internetu se može definirati kao pretjerano korištenje Interneta koje narušava fizičko i/ili psihičko zdravlje osobe te uzrokuje poteškoće u njenom socijalnom funkcioniranju.

  Opširnije
 • Problemi mentalnog zdravlja ne uzimaju godišnji tokom ljeta!

  (29. 07. 2015.)

  Ljeto može biti jako zabavno, opuštajuće, ali i prepuno obaveza. Stoga je lako zaboraviti na mentalno zdravlje. Međutim smetnje vezane uz mentalno zdravlje ne idu na godišnji, mogu nas pogoditi u bilo koje vrijeme. Ponekad nas može iznenaditi ako osjetimo teškoće tokom ljetnih mjeseci jer se čini da je svakodnevni život tijekom ljeta lakši.

  Opširnije
 • Utjecaj visoke temperature zraka na mentalno zdravlje

  (29. 07. 2015.)

  Stručnjaci ističu da visoka temperatura zraka i toplinski val imaju utjecaj, i to negativan, na naše mentalno zdravlje. Vrućina utječe na naš mozak i kako raste temperatura oko nas raste i temperatura među nama. Postajemo razdražljivi i osjetljivi, smetaju nas i sitnice. Neki postaju samo razdražljiviji bez većih posljedica, a za druge je to i puno ozbiljnije. Tijekom toplinskog vala učestalija je razdražljivost koja vodi do nasilja i agresije, a raste i broj suicida.

  Opširnije
 • Depresivnost tokom ljetnih mjeseci

  (29. 07. 2015.)

  Zar ne bi ljeto trebalo biti zabavno i ugodno? Zašto se ljeti pojavljuje depresivnost?

  Stručnjaci nisu sigurni, ali duži dani, vrućina i vlaga mogu igrati u tome važnu ulogu.  Simptomi ljetne depresije su gubitak apetita, teškoće sa spavanjem, gubitak na težini i tjeskoba.

  Za neke ljude depresija tokom ljeta ima biološku osnovu, dok je kod drugih odgovoran stres koji ih iscrpljuje i čini nezadovoljnima. Otežavajuća je okolnost što se pretpostavlja da bi se ljeti trebali dobro provesti. Svi se čine tako sretnima, brčkaju se u moru, opušteni su.

  Opširnije