Obavijest Hrvatskog društva za kliničku mikrobiologiju

Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju izradilo je  Smjernice za bakteriološku obradu i  dijagnostiku infekcija mokraćnog i spolnog sustava a usvojene su  i  ISKRA Hrvatske smjernice za dijagnostiku i liječenje prostatitisa. Cilj ovih smjernica je standardizacija, izjednačavanje i optimalizacija dijagnostike i liječenja bolesnika.

VRSTE UZORAKA POGODNE ZA MIKROBIOLOŠKU DIJAGNOSTIKU INFEKCIJA MOKRAĆNOG I SPOLNOG SUSTAVA MUŠKARACA

Infekcije muškog spolnog sustava obuhvaćaju uretritis, prostatitis, epididimitis, balanitis, balanopostitis te orhitis. Pogodni uzorci za mikrobiološku dijagnostiku infekcija mokraćnog i spolnog sustava muškaraca su:

1. Kod dijagnoze URETRITIS pogodan uzorak je  urin: prvi mlaz urina (urin iz uretre) u količini od 10-20 ml (barem jedan do dva sata nakon posljednjeg mokrenja). Kod rekurirajućeg ili perzistentnog uretritisa potrebno je uzeti i srednji mlaz urina kako bi se isključila infekcija mokraćnog sustava.

Uretralni iscjedak: uzorak se uzima za izradu mikroskopskog preparata.

Obrisak uretre: tankim pamučnim brisom ulazi se 2-4 cm u uretru da bi se prikupio mukozan sadržaj. Uzorak se uzima barem jedan do tri sata nakon mokrenja i prije prvog mlaza urina. Iscjedak iz uretre se uzorkuje  za izradu mikroskopskog preparata,  za kultivaciju  i izradu antibiograma N. gonorrhoeae i za kultivaciju rijetkih uzročnika uretritisa koji se smatraju uzročnicima ako su u čistoj kutluri, ponovljenim uzorcima uz prisutnost leukocita te ako su prethodno isključeni uzročnici gonokoknog i negonokoknog uretritisa.

2. BALANITIS i BALANOPOSTITIS

Preporučeni uzorak je obrisak penisa ili iscjedak

3. ORHITIS/EPIDIDIMITIS(infekcija testisa)

 Preporučeni uzorak je  prvi mlaz urina  za detekciju spolno prenosivih patogena ,srednji mlaz urina  i obrisak uretre  za kultivaciju uropatogena(muškarci stariji od 35 godina)

4. PROSTATITIS

U dijagnostici prostatitisa se ne preporučuje bakteriološka pretraga EJAKULATA jer ima lošu osjetljivost i specifičnost (za iznimke pogledati smjernice).

Mikroskopija sedimenta urina i kultivacija srednjeg mlaza dostatna je za dijagnozu akutnog prostatitisa.

U slučaju kroničnog prostatitisa upotrebljava se takozvani test dviju čaša.  Pretražuju se dva uzorka mokraće: srednji mlaz mokraće koji je uzet prije masaže i uzorak mokraće uzet neposredno nakon masaže prostate.

Za sve dodatne obavijesti možete nazvati na 300 855 ili pogledati smjernice: www.hdkm.hr/smjernice-hdkm/  i/ili

www.hdkm.hr/wp-content/uploads/2017/02/ISKRA-smjernice-prostatitis.pdf        

 

Voditeljica odjela za urogenitalne infekcije

Alma Raljević Baradić, dr.med.spec.mikrobiolog

Natrag