Svjetski dan mentalnog zdravlja 2018. godine

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2018. godine

Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada se diljem svijeta obilježava na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine. Obilježava se svake godine, a cilj mu je podizanje svijesti javnosti o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom promicanju te potaknuti na ulaganje u mentalno zdravlje.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja je

"Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja".

Ovogodišnjom temom nastoji se privući pozornost na probleme s kojima se danas suočavaju djeca i mladi ljudi u svijetu te naglasiti što im je potrebno kako bi odrasli zdravi, sretni i otporni.

Adolescencija je razdoblje koje za mlade donosi mnoge promjene i izazove novih životnih zadataka. Osim što promjena može biti pozitivno iskustvo, otvaraju su nove mogućnosti, napredovanje i nova iskustva, također može biti i veoma stresno razdoblje, što može djelovati loše na mentalno zdravlje mladih. Nadalje, u današnjem svijetu sve više se razvija korištenje tehnologije i brži pristup društvenim mrežnim, koje bez sumnje donosi mnoge prednosti, no isto tako može donijeti dodatne pritiske i stres, budući da je pojedinac u bilo koje doba dana i noći dostupan široj javnosti.

Polovica svih mentalnih bolesti započinje u dobi od 14 godina, te većina slučajeva prođe neopaženo i netretirano. Prevencija mentalnih teškoća i poremećaja u adolescenciji i mlađoj odrasloj dobi započinje s većom svijesti i razumijevanjem ranih znakova i simptoma koji se često pojavljuju i u ranijoj kronološkoj dobi.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zavod za javno zdravstvo Zadar za djelatnike organizira radionicu na temu „Možemo li unaprijediti kvalitetu liječenja opijatskih ovisnika?“, koja će se održati u srijedu 10. listopada 2018. u 11.00 sati u prostorijama Zavoda.   

Tekst

Natrag