Započinje provedba Nacionalnog programa Živjeti zdravo u Zadarskoj županiji

Pozivamo Vas na događanja kojima će se obilježiti početak provedbe projektnih aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji. Iste su već održane u 17 županija diljem Hrvatske. Cilj ovog Programa je povećati svijest o rizičnim ponašanjima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti i utjecati na jačanje pozitivnih odrednica zdravlja, spriječiti razvoj bolesti te unaprijediti i očuvati zdravlje osoba u Republici Hrvatskoj.

Prva aktivnost kojom započinje provedba Programa u Zadarskoj županiji je:

1. Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, koja će se održati 21. travnja 2018. (subota) od 10:00 do 12:30 pored zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar, Kolovare 2, Zadar.

Namijenjena je široj javnosti, te uključuje:

  • akciju „Hodanjem do zdravlja“, koja započinje okupljanjem svih zainteresiranih pored zgrade Zavoda. Odvijat će se pod stručnim vodstvom kineziologa, te će se uz prethodno razgibavanje hodati ulicom Kolovare do Punta Bajlo i natrag do polazišta.
  • za djecu koja dođu u pratnji roditelja organizirat će se igre u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“. Djeca će moći isprobati „Poligon za tjelesnu aktivnost“ ili se okušati u potrazi za skrivenim blagom iz prirode uz stručno vodstvo.

Za sve zainteresirane biti će osigurani edukativni i promidžbeni sadržaji.

Druga aktivnost je:

2. Konferencija Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“  koja će se  održati 23. travnja  2018. godine (ponedjeljak) u Multimedijalnoj dvorani - Gradske knjižnice Zadar , Stjepana Radića 11b, Zadar.

Cilj konferencije je predstaviti primjere dobre prakse promicanja zdravlja u Zadarskoj županiji kako bi osnažili postojeće i implementirali nove aktivnosti. Na taj način povezali bi najvažnije dionike u promicanju zdravlja na županijskoj i nacionalnoj razini.

Program Konferencije

O Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“

Nacionalni program „Živjeti zdravo“ razvijen je kao program promicanja i unapređenja zdravlja stanovnika Republike Hrvatske. Nositelji provedbe su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Projektne aktivnosti Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" sufinancirane su iz Europskog socijalnog fonda. Program se provodi u partnerstvu sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, nevladinim organizacijama i udrugama civilnog društva na lokalnim razinama.

Programi i aktivnosti Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ usmjereni su poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života: promicanju tjelesnog zdravlja  kroz poticanje na pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, smanjenje prekomjerne težine, prevenciju debljine, unaprjeđenje mentalnog te spolnog/reproduktivnog zdravlja, a kao posljedicu svega navedenog očekuje se smanjenje pobola od kroničnih nezaraznih bolesti.

Aktivnosti Nacionalnog programa osmišljene su kroz pet komponenti koje se sastoje od niza pojedinačnih projekata

  • Zdravstveno obrazovanje
  • Zdravlje i tjelesna aktivnost
  • Zdravlje i prehrana
  • Zdravlje i radno mjesto
  • Zdravlje i okoliš

U Programu sudjeluju i partneri prijatelji zdravlja: vrtići, osnovne i srednje škole i tvrtke.

Ciljana populacija Nacionalnog programa su: djeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, radno sposobno stanovništvo i posebno osjetljive skupine.

Više na:

1)      Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Nacionalni program “Živjeti zdravo”. Dostupno na: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/nacionalni-program-zivjeti-zdravo/2/

2)      Ministarstvo zdravstva, Nacionalni programi, projekti i strategije. Dostupno na:  https://zdravlje.gov.hr/programi-i-projekti/nacionalni-programi-projekti-i-strategije/zivjeti-zdravo/2471 

3)      Ministarstvo zdravstva, NACIONALNI PROGRAM „ŽIVJETI ZDRAVO“. Zagreb, lipanj 2015. Dostupno na: https://zdravstvo.gov.hr/UserDocsImages/Programi%20i%20projekti%20-%20Ostali%20programi/NP%20%C5%BDivjeti%20zdravo.pdf

Koordinatorica Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ za Zadarsku županiju

Ljilja Balorda, dr.med. spec. javnog zdravstva

Voditeljica Službe za javno zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo Zadar

Natrag