25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa – "Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti”

konfer 1

Prve konferencije psihologa održane su širom Hrvatske, od Zagreba, preko Osijeka, Rijeke, Bizovačkih Toplica, Varaždina, Pule, Plitvica, Dubrovnika, Splita, Poreča, Trogira, Rovinja, Šibenika, Petrčana, Cavtata, Božave, Vodica, Opatije (u nekim gradovima i više puta) obrađujući različite teme, a ovog puta su domaćini bili Društvo psihologa Zadar  kojima se ovu godinu pridružuju i psiholozi Ličko-senjske županije kao i kolegice i kolege s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Tako je održana 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa sa središnjom temom – “Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti”, koja se održala od 8. do 11. studenoga 2017. u Zadru.

Središnja tema ovogodišnje konferencije su ljudska prava. S obzirom na trajnu prijetnju i svakodnevna kršenja ljudskih prava psiholozi kao struka osjećaju odgovornost snažnijeg uključivanja u ovom području, odnosno ističu potrebnost rada na podizanju svijesti o ljudskim pravima i kršenju ljudskih prava, rada na spriječavanju  kršenja ljudskih prava te ublaživanju posljedice njihova kršenja. Međutim, pri tome se nameće niz pitanja: Je li prisutno dovoljno znanja i resursa?; Jesu li psiholozi dovoljno osposobljeni za ovu problematiku?; Koje su specifičnosti psihologije i psihologa?; Koji je njihov očekivani doprinos? i niz drugih pitanja.

U nastojanju da konferencija bude prostor razmjene relevantnih znanstvenih i stručnih spoznaja i argumentirane rasprave o ovoj temi prisustovali su ugledni plenarni predavači: Dominic Abrams, profesor socijalne psihologije i voditelj Centra za proučavanje grupnih procesa na Sveučilištu u Kentu, Maja Gabelica Šupljika, zamjenica Pravobraniteljice za djecu RH, Polli Hagenaars, predsjednica Odbora za ljudska prava i psihologiju u EFPA, Jan-Willem van Prooijen, profesor socijalne i organizacijske psihologije na VU u Amsterdamu i predsjednik Međunarodnog društva za istraživanja pravde, i Tom Warnecke, psihoterapeut i član Izvršnog odbora Europske asocijacije za psihoterapiju.

Ova obljetnica obilježena je i organizacijom Psihošpancira na kojem je sudjelovalo 20 predavača, a govorilo se o pravima  ovisnika na rehabilitaciju i pravu pacijenata na liječenje, izboru terapijskih tehnika i pravu na neliječenje, pravima osoba smještenih u socijalnim institucijama. O navedenim temama govorili su i razgovarali sa sudionicima konferencije poznati psiholozi (Kamenov, Brajša, Sveško, Kuljanić, Kamenečki, Lopižić, Mikuš, Vlašić-Cicvarić) i psihijatri (Zoričić, Mišević) te mnogi drugi. Osim toga, raspravljalo se o aktualnim temama iz znanosti i prakse, uključujući  tzv. krizu u znanosti, etiku u procesu psihoterapije, Zakon o psihološkoj djelatnosti, probleme u selekciji, usavršavanju i napredovanju psihologa, ulogu psihologa u razvoju područja upravljanja ljudskim potencijalima, adaptaciju i standardizaciju nekih mjernih instrumenata  i druge za struku važne teme.

Kvalitetnom i raznovrsnom programu, osim putem simpozija, okruglih stolova, individualnih usmenih i poster izlaganja, radionica, radnih sastanaka sekcija i drugih aktivnosti (Izleti, Svečana večera, Domjenak), pridonijela je prisutnost predstavnika suradnih struka – pravnici, liječnici, psihijatri, medicinske sestre, sociolozi, filozofi, socijalni radnici, edukacijski rehabilitatori kao i svi s kojima psiholozi kroz interdisciplinarnost svakodnevno surađuju. Tako su ove godine na konferenciji prisustovali i zaposlenici Zavoda za javno zdrastvo Zadar, točnije Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti kao pasivni i aktivni sudionici (dr. med. spec. epidemiolog, Klepac ErstićS.; dr. med. spec. epidemiolog, Pupić-BakračM.; prof. psiholog, psihoterapuet, Srdelić Ljubičić, D.; prof. psiholog, Bačić, A.; mag.psych., Gerić, L. te mag. psych., Pranjić, D. i mag. psych., Nekić, M.) pri čemu je klinička psihologinja, psihoterapuetkinja, praktičarka terapije igrom Dora Srdelić Ljubičić, bila aktivni sudionik navedene konferencije. Naime, sudjelovala je kao jedna od promotorica pri predstavljanju knjige: „Terapija igrom: Kako razviti vještine za razumijevanje djeteta i produbiti odnos njim”autorice mag.psych., psihoterapeutkinje i registrirane terapeutkinje igrom, Tatjane Gjurković.

konfer 2

Služba je primijetila važnost središnje teme ovogodišnje konferencije kao i ostalih tema i podtema pa je odlazak zaposlenika bio u svrhu dodatne edukacije i informiranja kako bi se doprinijelo još većoj kvaliteti budućeg rada Službe.

 

Autorice teksta:

mag. psych. Dolores Pranjić, pripravnica 

klinička psihologinja  Dora Srdelić Ljubičić, stručna suradnica       

Natrag