Javnozdravstvena akcija u Ogranku Ploča

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Gradske knjižice Zadar održana je jučer 29. travnja 2016. javnozdravstvena akcija u Ogranku Ploča Gradske knjižnice.

Ova akcija je održana u sklopu Dana preventive 2016 i Svjetskog dana zdravlja 2016 koji je ove godine posvećen prevenciji i ranom otkrivanju šećerne bolesti.

Javnozdravstvena akcija se odvijala kroz predavanje, prigodna mjerenja i ispunjavanje upitnika za procjenu rizika za šećernu bolest.

Predavanje pod naslovom „Prevencijom možemo smanjiti rizik za nastanak najučestalijih bolesti u Zadarskoj županiji!“ održala je dr. Ljilja Balorda koja je upoznala prisutne s najučestalijim bolestima u Zadarskoj županiji te o načinima i važnosti prevencije i ranog otkrivanja ovih bolesti. Posebno je naglašen porast broja oboljelih od hipertenzije i šećerne bolesti, kako u starijoj životnoj dobi 65 i više godina, ali i u mlađoj životnoj dobi od 20 do 65 godina starosti u Zadarskoj županiji.

Dr. Balorda posebno je istakla važnost redovite tjelesne aktivnosti i pravilne prehrane kojom možemo znatno doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od ovih bolesti. Poslije predavanja članovi udruge pristupili su mjerenjima krvnog tlaka, šećera u krvi, izračunu indeksa tjelesne mase te su ispunili upitnik za procjenu rizika za obolijevanje od šećerne bolesti. Osobe koje su imale povišen rizik savjetovane su o načinima smanjenja rizika te su svima podijeljene brošure o prevenciji šećerne bolesti i povišenog krvnog tlaka.

Natrag