8. Biciklijada od Branimira do Branimira - najava događanja

Biciklijada „Od Branimira do Branimira“ Zadar-Nin-Zadar, će se održati 10. travnja 2016. godine u trajanju od 11,30 do 14 sati kada se biciklisti vraćaju u Zadar.

Biciklijada se provodi u sklopu programa Plana za zdravlje Zadarske županije i u cilju poticanja zdravog načina života, a potičemo na kretanje pješačenjem ili biciklizmom budući da je sjedilački način života sve učestaliji. Budući da iz godine u godinu broj sudionika biciklijade raste, očekujemo oko 1000 sudionika. Prije 8 godina kada smo počeli s organizacijom ove javno zdravstvene aktivnosti bilo je 100-njak biciklista, prošle godine premašena su sva očekivanja jer je na biciklijadi sudjelovalo preko 900 rekreativaca među kojima i puno djece. Ponosni smo na činjenicu da smo pokrenuli jednu takvu manifestaciju koja je postala prepoznatljiva i na kojoj sudjeluje toliki broj biciklista. Prošle je godine početak biciklijade već bio u Ninu dok su posljednji još bili na Rampadi. Lijepo je to što su nam se i sportski klubovi počeli organizirano prijavljivati, a među biciklistima su i neki ravnatelji škola sa svojim učenicima.

Ove godine prijave počinju 21. ožujka i traju do 8. travnja u 12 sati , a svi zainteresirani mogu se prijaviti  on line na web stranicama Calimero sporta , Biciklističkog kluba Zadar  i Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Prijaviti se mogu i izravno u trgovini Calimero sport i u trgovini Bianchi. Kao i obično tijekom biciklijade osiguran je siguran nadzor i tehnička pomoć od sponzora Calimero Sporta.

Osim biciklista iz BK Zadar i ove godine u održavanju reda među biciklistima svoj će doprinos dati i biciklistička sekcija PU Zadarske koja će se zajedno s nama iz organizacijskog tima pobrinuti da svi stignu sigurno do Nina.

Cijelim putem tehničku pomoć će pružati djelatnici Calimero sporta koji će na samom startu ukoliko postoji potreba pružiti pomoć oko primjerice pumpanja guma i slično. Calimero sport nam osigurava i glavnu nagradu bicikl Cinzia u izvlačenju lutrije, te besplatane sitne servise bicikli na cilju. Napominjemo ipak kako svi sudionici moraju doći na biciklijadu sa ispravnom biciklom i po mogućnosti servisiranom prije same biciklijade. Samom prijavom svi sudjeluju u nagradnoj igri, a glavna nagrada je bicikla Cinzia. Bit će i ostalih nagrada u izvlačenju brojeva. Također, svi sudionici na startu će dobiti majicu biciklijade glavnog sponzora EVN Croatia plina. U Ninu se bicikliste čeka topli obrok kojeg će pripremati Udruga kuhara Zadarske županije predvođena poznatim kuharom Renatom Kraljevim.

Ruta kojom će se kretati biciklisti:
Start: 11,30 Obala kneza Branimira-Stjepana Radića –J.J.Strossmayera-Oko Vrulja-Miroslava Krleže-Put Dikla-Krešimirova obala-Rampada- DC 306 kroz Kožino i Zaton ili do Branimirove obale u Ninu.
Povratak: Branimirova obala u Ninu, cestom DC 306 kroz Zaton i Kožino –Rampada-Žmirići-Put Nina-kroz Vruljicu (Franje Tuđmana)- Ivana Mažuranića- Obala Kneza Branimira.
U sklopu biciklijade održat će se i utrka u cestovnom biciklizmu čiji će sudionici voziti na relaciji Nin-Vrsi-Ljubač-raskrižje iznad Ražanca-Poljica-Briševo-Nin. Ta utrka starta istovremeno kada i rekreativna biciklijada u 11,30 iz Nina, a predviđeno trajanje je oko sat vremena. U 14,00 svi zajedno iz Nina kreću prema Zadru.
Također, istovremeno s biciklijadom održat će se „1000 koraka kroz 1000 ulica“, akcija pješačenja u organizaciji Udruge za rekreaciju žena „Relax“, a dan ranije, u subotu, 9. travnja istoimena akcija za djecu u organizaciji Udruge za rekreaciju djece „Loptica“ koji će se okušati u poligonu spretnosti

Organizatori: Zadarska županija (Tim za zdravlje) i Grad Nin

Suorganizatori: PU Zadarska, Zavod za javno zdravstvo, BK Zadar, TZ Zadarske županije

Glavni Sponzori: EVN Croatia plin i Calimero sport.

Tehnička i servisna služba: Calimero Sport.

OKVIR
Iz zakona o sigurnosti prometa na cestama:
-Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina,
-Djeca koja su navršila 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina,
Inače zakonske odredbe o načinu kretanja, zaštitnoj kacigi za bicikliste i ostale sigurnosne odredbe vezane uz promet biciklista opisani su u člancima 112., 113., 114. i 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

VAŽNO! 
Molimo vas da dođete sa ispravnom biciklom, i minimum 45 minuta prije starta!
Svaki sudionik može preuzeti naljepnicu prilikom prijave na startu na kojoj će se nalaziti kontakt mobitel od servisne službe Calimero Sporta u slučaju problema na cesti.

Ove godine organizaciji se pridružuje TZ Zadarske županije jer se naša županija pozicionira kao ciklo turistička destinacija:

OKVIR
Zadar Bike Magic - Zadarska županija idealna destinacija za razvoj cikloturizma
Želja nam je ciklo-turistima pružiti najvišu moguću razinu uživanja u bicikliranju na destinaciji, pa će tako na raspolaganju za biciklističke rute imati karte, GPS datoteke za preuzimanje i signalizaciju na terenu, a sve rute bit će kružne, unificirane i standardizirane te podijeljene u tri osnovna segmenta: brdski biciklizam, cestovni biciklizam i trekking odnosno obiteljski biciklizam.
Dugačka i razvedena obala s otočnim skupinama te interesantno i atraktivno zaleđe s jedinstvenim vizurama kao što su NP Paklenica, kanjon rijeke Zrmanje i otok Pag pruža vizualnu i terensku raznolikost kao izvanrednu podlogu za razvoj biciklističkog turizma. Raznolikost posebno dolazi do izražaja u unutrašnjosti i zaleđu gdje biciklisti turisti imaju priliku doživjeti slabo naseljene predjele sa gotovo netaknutom prirodom.
Sve to potvrđuje kako je destinacija pogodna i za cestovno i brdsko bicikliranje.
Za cestovne bicikliste na raspolaganju su različiti tereni, od potpuno ravnih krajeva pogodnih za bazični trening na početku sezone, preko konstantnih laganih i dugih uspona do kratkih i strmih dionica.
S obzirom na potrebnu kilometražu za cestovni biciklizam gotovo sve rute zalaze duboko u zaleđe gdje su široke, relativno kvalitetne i neprometne prometnice svakako čimbenik koji će respektirati cestovni biciklisti, od rekreativaca do profesionalaca.
Za brdske bicikliste na raspolaganju je šarolik teren, od tehnički nezahtjevnih širokih makadama do tehnički zahtjevnih dijelova spusteva. Brdski biciklisti će svakako cijeniti činjenicu da rute prolaze atraktivne prirodne lokacije, zabačena naselja, vidikovce i otoke koji su dostupni za dnevne rute iz gotovo svih većih turističkih središta na obali.
Rekreativci i obitelji na trekking biciklima također će moći koristiti lijepe i jednostavne rute koje uglavnom sve kreću iz većih turističkih središta i prolaze kroz atraktivne predjele u bližoj okolici samih turističkih središta.

Zadar i Zadarska županija tijekom 2016. godine sprema se ugostiti prve ciklo-turiste kao iznimno kvalitetna biciklistička destinacija s više od 80 standardiziranih i unificiranih staza ukupne dužine gotovo 3000 km!

Plakat biciklijada 2016

Natrag