Izazovi odgoja u 21. stoljeću - sažetak s predavanja

U Gradskoj knjižnici Zadar, ogranak Arbanasi, 08. ožujka 2016. u 17h održano je predavanje pod nazivom „Izazovi odgoja u 21. stoljeću“  (iz perspektive roditelja i učitelja).

Predavanje je održano u sklopu projekta „Lokalne mreže podrške mladima u riziku- osnaženi, educirani, aktivni, zaposleni“. Nositelj projekta je udruga MoSt iz Splita, a partneri su: Udruga mladih „Mladi u EU“, Grad Split te Zavod za javno zdravstvo Zadar. Projekt sufinancira Europska unija, odnosno Europski socijalni fond u sklopu operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.”

Više o projektu.

Putem ovoga predavanja nastojalo se pomoći roditeljima i učiteljima da se lakše nose sa svim izazovima koje nose rapidan tehnologijski napredak i promjene u suvremenom društvu prvenstveno u strukturi i dinamici obitelji te sustavu vrijednosti u društvu. Smatra se da odgoj djece i mladih ima krucijalni značaj u funkcioniranju i ostvarivanju boljeg, pravednijeg i demokratičnijeg društva u kojem će prosperitet ostvariti svi članovi zajednice.

Predavanje su održali predavači sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru: doc. dr. sc. Irena Burić; dr. sc. Ivana Macuka i doc. dr. sc. Ana Slišković. 

U prvom dijelu predavanja (dr. sc. Ivana Macuka) naglasak je bio na izazovima suvremenog roditeljstva, osobito na razdoblju djetetove adolescencije koje se općenito smatra zahtjevnim razdobljem u roditeljskoj ulozi. U drugom dijelu predavanja (doc. dr. sc. Irena Burić i doc. dr. sc. Ana Slišković) predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog u sklopu uspostavnog istraživačkog projekta „Učiteljske emocije i strategije emocionalne regulacije: osobni i kontekstualni antecedenti i učinci na motivaciju, psihološku dobrobit i odnose s učenicima“ (financiranog od strane HZZ-a), a koji su vezani za perspektivu hrvatskih učitelja o njihovoj profesiji i ulozi. Naglasak je bio na stavovima učitelja koji ukazuju na važnost, zahtjevnost, ali i podcijenjenost uloge učitelja te na probleme s kojima se učitelji u svojem svakodnevnom radu susreću (u relaciji s učenicima, kolegama, roditeljima te obrazovnim sustavom). 

Natrag