Trening životnih vještina - edukativni seminar 27. listopada 2015.

Edukativni seminar  u okviru programa Trening životnih vještina održava se u utorak 27.10.2015. u Osnovnoj školi Krune Krstića (Arbanasi) u Zadru u vremenu od 15.30  do 17.30 sati.


 

Trening životnih vještina

je program primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga). Cilj ovog programa je smanjenje učestalosti i intenziteta konzumiranja sredstava ovisnosti, kao i odgoda prvog konzumiranja. Temelji se na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u sprječavanju razvoja ovisničkog ponašanja. Učenike se ne uči samo širokom spektru osobnih i socijalnih vještina kojima bi se smanjila potencijalna motivacija za korištenje sredstava ovisnosti, već ih se uči kako primijeniti te vještine u situacijama u kojima mogu iskusiti socijalni pritisak za korištenje jedne ili više psihoaktivnih tvari.

Uveden je u  sklopu preventivnih djelatnosti u osnovne škole Zadarske županije 2010. godine za učenike šestih razreda. Od 2011. godine provodi se i u sedmim razredima, čime je obuhvaćeno oko 3 600 osnovnoškolske djece.

„Trening životnih vještina“ provodi se kao serija od 13 radionica za učenike šestih i 10 radionica za učenike sedmih razreda. Radionice provode razrednici ili/i stručni suradnici na satu razredne zajednice, a koji su prošli posebnu edukaciju. Provedbu programa u školi koordiniraju školski koordinatori u suradnji sa djelatnicima Službe za prevenciju.

Nositelj programa je Zavod za javno zdravstvo Zadar, Služba za prevenciju, izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje, a program su omogućili  Zadarska Županija i Grad Zadar. Autor ovog programa je Dr.Gilbert J. Botvin, a verzija prilagođena provedbi u Hrvatskoj preuzeta je od Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije. Program je evaluiran i praćen pomoću anketnih i evaluacijskih listova.

Radionice za učenike šestog razred:

Radionice za učenike sedmog razreda:

 

Voditeljica Službe za prevenciju i 
izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje

Stela Klepac Erstić, dr. med. spec. epidemiologije

tel:  023 314 783,  023/ 302 275
fax: 023 314 783
mob: 099 27 88 677
e-mail: stela.klepac.erstic@zjz.t-com.hr
            sluzba.ovisnosti.zadar@zjz.t-com.hr

 


Natrag