Obilježavanje međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama 2015

Prema rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz  1987. godine, 26. lipnja službeno je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Dan se obilježava s ciljem jačanja suradnje između svih aktera angažiranih oko rješavanja ovog velikog globalnog problema. Također, nastoji se skrenuti pozornost javnosti na posljedice koje zlouporaba droga i nezakonit promet drogama ostavlja na pojedinca i društvo u cjelini. Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s pojedincima, udruženjima i raznim organizacijama diljem svijeta. 

Prema podacima UN-ovog Ureda za droge i kriminal, približno 200 milijuna ljudi konzumira ilegalne droge poput kokaina, marihuane, halucinogenih droga, opijata i sedativnih hipnotika.

 U Hrvatskoj se zbog zlouporabe droga godišnje liječi oko 7.800 osoba, a taj broj je u stalnom porastu. Osobe srednje životne dobi najčešće se liječe od ovisnosti o heroinu, dok je među mladima najpopularnija droga marihuana. S obzirom na to da je vremenski period od razvijanja ovisnosti do traženja pomoći najčešće dug punih 10 godina, poseban naglasak treba staviti na roditelje i pravovremeno prepoznavanje problema u obitelji.

Cilj društvene akcije koja se povodom obilježavanja Međunarodnog dana provodi na nacionalnoj i lokalnoj razini je promovirati, osobito mladima, zdrave stilove života, te putem edukativno-preventivnih aktivnosti informirati javnost o štetnim zdravstvenim i socijalnim posljedicama ovisnosti. 

Moto ovogodišnje UN-ove kampanje glasi:

 „ Izgradimo naše živote, 
naše zajednice, 
naše osobnosti
 bez droge“.

Ovisnost o psihoaktivnim drogama je usko povezana s drugim društvenim problemima kao što su siromaštvo, nezaposlenost, prostitucija, delikvencija, kriminalitet i beskućništvo. Veliki su problem i zdravstveni rizici koji su veći u populaciji ovisnika, kao što su zarazne bolesti (HIV, hepatitis C, hepatitis B, spolno prenosive bolesti) i smrtnost, koja je u populaciji ovisnika znatno veća nego u općoj populaciji iste dobi.

Tim povodom  Služba za prevenciju i izvanbolničko liječenje i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar u partnerstvu s udrugom Porat, Terapijskom zajednicom Mondo Nuovo  i HULOH Hepatos iz Splita organizira testiranje na hepatitis C tzv. brzim testovima iz sline i bezbolan pregled jetre uređajem FibroScan. Ova akcija se provodi u sklopu projekta Mobile InfoHep Centra udruge HEPATOS iz Splita. Usluge InfoHep centra, uz testiranje, podrazumijevaju i informiranje o načinima prijenosa i posljedicama hepatitisa.  

Testiranje na HEPATITIS  C                                                                 

Testiranje na HEPATITIS  C provodi se brzim testovima iz sline. Uzorak se uzima obrisom zubnih desni te se rezultat očitava nakon 20 minuta. Testiranje je anonimno, povjerljivo i besplatno. Nisu potrebni nikakvi identifikacijski dokumenti, osobni podaci ni uputnica.

Tko se treba testirati?

Svi koji jesu ili su bili izloženi barem jednom od navedenog:

  • korištenju zajedničkih igala i brizgalica prilikom korištenja opojnih droga
  • transfuziji krvi ili krvnih derivata prije uvođenja obveznog testiranja krvi
  • usputnom, slučajnom spolnom odnosu bez zaštite
  • tetoviranju, piercingu, akupunkturi ili elektrolizi - moguće izvršenim nesterilnim priborom
  • Non A non B hepatitisu dijagnosticiranom prije 1989.g

NAPOMENA: Minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju: ne konzumirate hranu, piće (alkohol, kavu i sl.), te žvakaće gume, ne koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.)

Besplatan pregled jetre FibroScan-om 

 Tko se treba pregledati?

Svi koji žele na bezbolan način tijekom petominutnog pregleda izmjeriti elastičnost i utvrditi stupanj oštećenja jetre.

* Elastografija (FibroScan®) - alternativa biopsiji jetre - neinvazivna je metoda procjene stupnja oštećenja jetrenog tkiva. Mjerenjem niskofrekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stupnjem jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču. Osnovni nedostatak kod elastografije je što se ne može koristiti kod pacijenata koji imaju ascites ili su pretili.

            Ovim putem pozivamo sve zainteresirane koji žele saznati da li su nosioci hepatitisa C i pristupiti odgovarajućem liječenju što prije, a također i sve zainteresirane koji žele znati u kojem zdravstvenom stanju im je jetra posebice ako su bili izloženi rizičnom ponašanju,  18. lipnja 2015. (četvrtak) na  Obalu kralja Petra Krešimira IV  ( desno prema Morskim orguljama prije kamene kuće) od 10:30 – 13:00 sati.

Kako su se  u Zadarskoj  županiji kao jedan od vodećih zdravstvenih problema pokazale upravo bolesti ovisnosti cilj ove akcije je upozoriti javnost na probleme koje zlouporaba droga ima za pojedinca i društvo, informirati građane o mjestima na kojima mogu potražiti pomoć, promicati zdrav način života i provođenja slobodnog vremena i  sl. 

 

Pozivamo Vas da se i osobno pridružite navedenom  događanju!   

 

S poštovanjem,

Voditeljica Službe:                                                               Ravnatelj:

Stela Klepac Erstić, dr. med. spec. epid.                             Zoran Škrgatić, dr. med. spec. psih.

 

  Poziv (PDF)

Natrag