Predavanja za starije stanovnike 2014/2015

 

Predavanje osobama starije dobi 65 i više godina u Zadarskoj županiji pod nazivomUtjecaj kroničnih nezaraznih bolesti i ozljeda na starije osobe: preporuke za zdravo i aktivno starenje”, održala  je Služba za socijalnu medicinu i javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar u razdoblju od listopada 2014. do travnja 2015. godine.

Predavanja o zdravom starenju, utjecaju kroničnih nezaraznim bolesti i ozljeda na funkcionalnu osposobljenost starijih osoba, uz savjete kako ih prevenirati, održana su u 26 mjesta naše Županije u kojima je udio starijeg stanovništva veći od županijskog prosjeka.

Nakon predavanja organizirana su prigodna mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi, opsega struka i indeksa tjelesne mase-ITM, a s ciljem što ranijeg otkrivanja faktora rizika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti.

Suradnici u provedbi aktivnosti vezanih za predavanje bile su jedinice lokalne samouprave, župe Zadarske nadbiskupije u kojima su održana predavanja, liječnici obiteljske medicine koji imaju svoje ordinacije u ovim općinama i gradovima, zatim Patronažna služba Doma zdravlja Zadarske županije i Društvo Crvenog križa Zadarske županije.

Cilj nam je bio promicanje zdravog aktivnog starenja i prevencija bolesti kod osoba starijih od 65 godina i više. Kroz predavanja smo nazočne upoznali s promjenama koje donosi starost, s najčešćim tegobama i bolestima osoba starije dobi te s načinima prevencije bolesti. Prisutnima smo također ukazali na važnost preventivnih pregleda te smo ih i ovim putem pozvali da se odazovu na pozive koje su dobili u sklopu Nacionalnih programa ranog otkivanja raka koji se provode u Republici Hrvatskoj:

  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke (besplatni telefon 0800-200-157)
  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva (0800-200-183)
  • Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice (0800-200-157) 

Predavanja su bila namijenjena stanovnicima Zadarske županije u dobi 65 i više godina jer se radi o kronološkoj dobi koja je u većini razvijenih zemalja prihvaćena kao dobna granica u definiciji starije osobe ali i svim ostalim zainteresiranima te članovima obitelji koji skrbe o starijim osobama.

Prema popisu stanovništva 2011. godine u Zadarskoj županiji udio starijih od 65 i više godina iznosio je 18,5% od ukupnog stanovništva pa su za predavanje izabrani oni gradovi i općine koji imaju veći udio starijeg stanovništva od županijskog prosjeka (4 grada i 20 općina).

Gradovi: Pag, Obovac, Nin i Benkovac

Općine : Sali, Preko, Kukljica, Povljana, Pašman, Starigrad, Privlaka, Lišane Ostrovičke, Gračac, Stankovci, Ražanac, Zemunik Donji, Novigrad, Kali, Vir, Vrsi, Polača, Kolan, Posedarje, Jasenice.

Za pojedine gradove i općine bilo je organizirano jedno zajedničko predavanje.

Najveći udio osoba starijih od 65 više godina prema popisu stanovništva 2011. godine ima Općina Sali 35,4%, a najmanje Općina Bibinje, 13,4%.

Naša predavanja smo započeli na Međunarodni dan straijih osoba 01. listopada 2014., u Gradu Benkovcu. Završili smo prema planu s Općinom Sali 29.4.2015. godine

Na predavanjima je bilo cca 600 osoba, a mjerenjima je pristupilo 569 osoba.

Najposjećenija su bila predavanja u Općinama: Kali, Lišane Ostrovičke, Posedarje, Pašman, Vir, Preko i Stankovci.

Predavanjima su se više odazvale žene u postotku od 62% u odnosu na muškarce 38%.

 

Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ.

spec. javnog zdravstva

tel: 023 300 835,

e-mail: ana.petric@zjz.t-com.hr

Natrag