Pokreni srce-spasi život - poziv na predstavljanje Nacionalnog programa i prezentaciju osnovnih mjera održavanja života

Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ pokrenut 2013. godine zajednički provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Promocija ovog Programa održat će se danas u Zadru u sklopu Dana Zadarske županije 2015.

Ovo je prilika da se građanima Zadarske županije prezentira ovaj nacionalni program kao i da ih se educira o važnosti rane defibrilacije u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

Instruktori iz Zavoda za hitnu medicinu prezentirat će osnovne mjere održavanja života uz upotrebu AVD uređaja.

Stoga Vas pozivamo

da dođete

na Narodni trg u srijedu 29. travnja 2015. godine u 10:30 sati

Svake godine oko 350.000 Europljana pretrpi iznenad­ni srčani zastoj. Nažalost, ni Hrvatska ne zaostaje za tim statistikama. Procjenjuje se da uslijed iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umre 9.000 ljudi, od­nosno svakog sata jedna osoba. Naprasno i neočekivano srčani se zastoj obično do­godi van brzo dostupne medicinske po­moći pa jedini koji imaju priliku da spase svoje bližnje su članovi obitelji i prijate­lji. Iako je postupak zbrinjavanja osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj iznimno jednostavan, oni veoma često, zbog neznanja, ne naprave ništa. Projekt Oživljavanje u zajednici, koji je razvijen u okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije “Pokreni sr­ce-spasi život” Ministarstva zdravlja, ima namjeru promijeniti taj negativan trend.

Letak i plakat programa možete preuzeti s mrežnih stranica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Natrag