Predstavljen projekt SRCA MALA KAŽU: HVALA

Dana 23. travnja 2015. godine, u sklopu obilježavanja Županijskih dana 2015. godine, u dvorani Velike vijećnice Doma Županije predstavili smo rezultate projekta „Srca mala kažu: Hvala!“

Prisutnima, uglavnom roditeljima i djelatnicima dječjih vrtića, obratio se pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije, Andrija Marcelić. Pročelnik je istaknuo kako su, prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti u svijetu sa 17,3 milijuna preranih smrti. U Zadarskoj županiji kardiovaskularne bolesti također predstavljaju značajan javno zdravstveni problem.  ÄŒak 2/3 prijevremenih smrti koje su posljedica kardiovaskularnih bolesti moguće je spriječiti ili pak smrtnost od istih pomaknuti u stariju životni dob. Jedan od načina kojima je to moguće postići je usvajanje zdravih životnih navika od najranije dobi. Stoga svatko od nas, podsjetio je, može svakodnevno učiniti poneki korak prema očuvanju zdravlja srca kroz redovitu primjenu mediteranske prehrane i redovitu tjelesnu  aktivnost. Naglasio je neizbježnu ulogu obitelji u uključivanju djece od najranije životne dobi u  zajedničku pripremu i konzumaciju zdravih obroka. Zdravstveni djelatnici također imaju istaknutu ulogu budući da su u mogućnosti kontinuirano upoznavati populaciju sa već prisutnim faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih žila te podizati svijest o potrebi što ranijeg otkrivanja ovih bolesti. 

Prisutnima se obratio i Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar koji je naglasio kako prevencija kardiovaskularnih bolesti mora započeti već u djetinjstvu budući da početne promjene povezane s aterosklerozom  vidimo već od najranije dobi. Stoga je od iznimne važnosti prevenirati razvoj nezdravih životnih navika, prepoznati i pravovremeno započeti s liječenjem djece i adolescenta koji imaju izražene faktore rizika ili imaju višestruke faktore rizika.

Važan je javnozdravstveni značaj populacijskog pristupa jer je dokazano da

osobe koje uđu u srednju životnu dob bez faktora rizika imaju manje stope morbiditeta i mortaliteta, duže očekivano trajanje života i bolju kvalitetu života. Ravnatelj nas je podsjetio na Moto Europske povelje za zdravlje srca: „Svako dijete rođeno u novom mileniju ima pravo živjeti najmanje do dobi od 65 godina bez kardiovaskularnih bolesti koje se mogu spriječiti”.

Ravnatelj je predstavio i rezultate samog projekta „Srca mala kažu: Hvala!“:

  • osmišljena je slikovnica „Srca mala kažu: Hvala!“ koja je tiskana 3.000 primjeraka.
  • provedene su 43 radionice namijenjene djeci predškolskog uzrasta i djelatnicima vrtića u kojima je sudjelovalo 1.232 djece, od čega 934 predškolaca.
  • provedene su edukacije djelatnika u vrtićima koji rade s djecom - odgajatelji i djelatnici koji rade na pripremi hrane i jelovnika za djecu. Ove edukacije su provedene kroz dvije radionice na temu važnosti uravnotežene prehrane za zdravlje i pravilan razvoj djece u kojima je sudjelovalo 98 djelatnika vrtića.

Najzanimljivi dio predstavljanja ipak je bio upriličen od strane predškolaca Dječjeg vrtića „Sunce“, objekt „Jazine“ koji su nam kroz recitaciju ispričali što je važno činiti za očuvanje zdravog srca. Odgojiteljica  Silvana Sapun i Ivana Haberle, koja je ujedno i autorica stihova iz slikovnice, pomogle su mališanima u pripremi recitacija.

Marina Blažević Longin, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zadar, ne kraju je ovoj vrijednoj dječici uručila i prigodne poklone.

Voditeljica projekta, Ljilja Balorda, zahvalila se svima koji su svojim radom pomogli u realizaciji ovog projekta: ravnatelju i djelatnicama Zavoda za javno zdravstvo i svih uključenih dječjih vrtića, a posebno se zahvalila na stručnoj pomoći Ani Dunatov, ravnateljici dječjeg vrtića Sunce. 

Natrag