Predstavljamo rezultate Projekta Srca mala kažu: "Hvala!"

Dana 23. travnja 2015. godine u sklopu obilježavanja Županijskih dana 2015. u dvorani Velike vijećnice – Doma Županije, Ul.  B. Petranovića 8, Zadar predstavljamo rezultate Projekta Srca mala kažu: „Hvala!“


PROGRAM

09:30-09.40  Stipe Zrilić, dipl.jur., župan Zadarske županije;

Plan za zdravlje žitelja Zadarske županije, javnozdravstveni prioritet Kardiovaskularno zdravlje,

09.40-9:50    Zoran Škrgatić, dr. med. spec. psihijatar, ravnatelj ZZJZ;

Važnost provođenja prevencije kardiovaskularnih bolesti u najranijoj dobi - rezultati provođenja projekta Srca mala kažu: „Hvala!“  i  „Riblja kašeta zdravlja“,

9:50-10:10    Djeca predstavljaju slikovnicu Srca mala kažu: „Hvala!“; predškolski uzrast Dječjeg vrtića „SUNCE“

10:10-10:15  Ljilja Balorda, dr.med. spec. javnog zdravstva, ZZJZ;

Planovi za budućnost u promociji zdravlja i prevenciji bolesti u predškolskoj dobi,

10:15- 10:30 Podjela prigodnih poklona djeci i odgajateljicama koje su sudjelovale u Programu.

Ukratko o projektu

Prema preporuci Europskog kardiološkog društva iz 2012. godine prevencija kardiovaskularnih bolesti je cjeloživotni proces, a potrebno je započeti s njenim provođenjem u najranijoj životnoj dobi.

Opći cilj ovog projekta je kroz edukativne radionice i igraonice smanjiti razinu rizika za pojavnost kroničnih nezaraznih bolesti, posebno bolesti srca i krvnih žila kod djece predškolske dobi u Zadarskoj županiji.

Specifični ciljevi:

  1. Utjecati na usvajanje pravilnih životnih navika kod djece.
  2. Ukazati djeci na povezanost između zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i zdravlja.
  3. Upoznati djecu s razlikom između zdrave hrane visoke biološke vrijednosti i nezdrave hrane.
  4. Provesti edukaciju edukatora – odgajatelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama za daljnju provedbu projekta.

Ciljna skupina obuhvatila je djecu starije predškolske dobi od 5 do 7 godina u svim vrtićima Zadarske županije.

Ovaj javno zdravstveni projekt Zavoda za javno zdravstvo Zadar proveden je kroz više aktivnosti te su postignuti sljedeći rezultati:

  • Osmišljena je i izdana slikovnica „Srca mala kažu: Hvala!“ u 3.000 primjeraka.
  • Provedene su 43 radionice namijenjene djeci predškolskog uzrasta i djelatnicima vrtića u kojima je sudjelovalo 1.232 djece, od čega 934 predškolca.
  • Provedene su edukacije djelatnika u vrtićima koji rade s djecom - odgajatelji i djelatnici koji rade na pripremi hrane i jelovnika za djecu. Ove edukacije su provedene kroz dvije radionice na temu važnosti uravnotežene prehrane za zdravlje i pravilan razvoj djece u kojima je sudjelovalo 98 djelatnika vrtića.

Nakon provedenih radionica očekujemo da djeca znaju razlikovati zdravu i nezdravu hranu te da češće odabiru za jelo zdravu hranu. Također očekujemo da će djeca primjenjivati zdrave navike koje se očituju kroz redovitu tjelovježbu i zdravu prehranu kasnije tijekom života.

Ovaj projekt je usklađen s programima i planovima na globalnoj, nacionalnoj i regionalnoj razini koji su usmjereni na prevenciju bolesti, a imaju za cilj smanjiti zastupljenost rizičnih faktora za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti (nepravilne prehrane i smanjene tjelesne aktivnosti), podići razinu svjesnosti o utjecaju prehrane i tjelesne aktivnosti na zdravlje te podići razinu svjesnosti o pozitivnom učinku preventivnih mjera.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti i povećanje tjelesne aktivnosti, dva su od pet javnozdravstvenih prioriteta sadržanih u Planu za zdravlje žitelja Zadarske županije.

Natrag