Dan mimoza u Zadru 2015. - najava događanja

U Zadru će se u organizaciji Lige protiv raka Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar u subotu 17. siječnja 2015. godine na Narodnom trgu od 10 do 13 sati obilježiti 8. hrvatski dan mimoza.

Ovim putem ujedno najavljujemo Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice od 24. do 31. siječnja 2015. godine.

Dan mimoza se u Hrvatskoj obilježava već osmu godinu zaredom, a Hrvatski Sabor je 2011. godine 3. subotu u mjesecu siječnju proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

U Zadru će se u organizaciji Lige protiv raka Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar u subotu 17. siječnja 2015. godine na Narodnom trgu od 10 do 13 sati obilježiti 8. hrvatski dan mimoza.

Tom će se prigodom dijeliti grančice mimoza i edukativni materijali te će se prikupljati dobrovoljni prilozi građana koji su ove godine namijenjeni opremanju prostorija Odjela za onkologiju u novoj zgradi Poliklinike u Zadru. Edukativne brošure namijenjene su edukaciji i poticanju na redovite preventivne preglede, kako bi eventualne promjene uočile na vrijeme te se ranim liječenjem spriječilo nastajanje raka vrata maternice. Ranim otkrivanjem početnih promjena i raka vrata maternice liječenje je učinkovitije te se time smanjuje smrtnost od ove bolesti u žena.

U današnje vrijeme niti jedna žena ne bi smjela umrijeti od raka vrata maternice, jer se edukacijom i ranim otkrivanjem može spriječiti nastajanje ove bolesti.

Rak vrata maternice, kao i sve druge tipove raka, važno je otkriti na vrijeme, odnosno u ranoj fazi. To je moguće redovitim odlaskom na PAPA test koji je jednostavan, brz i točan test koji otkriva abnormalnosti stanica i prije nego li postanu maligne.

Stoga je Ministarstvo zdravlja krajem 2012. godine pokrenulo Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kojemu je cilj smanjiti broj oboljelih žena i smrtnost od te zloćudne bolesti. Namijenjen je ženama u dobi od 25 do 64 godine koje nisu bile na preventivnom pregledu odnosno PAPA testu posljednje tri godine.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te je u tijeku prvi ciklus.

U Zavodu za javno zdravstvo Zadar zainteresirane žene mogu dobiti potrebne informacije na besplatni telefon 0800 200 157.

Epidemiološki podaci

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2012. godine oboljelo 320 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 344 žene. Prema istom izvoru, u 2012. godini u Zadarskoj županiji 9 žena je oboljelo od invazivnog, a 19 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2013. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 127 žena, a u Zadarskoj županiji jedna žena.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u 2012. godini u Europi je od zloćudne novotvorine vrata maternice oboljelo 67.000 žena, a u istoj godini ih je 28.000 umrlo.

 

Ljilja Balorda, dr.med., univ.mag. sanit.publ., spec. javnog zdravstva

Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju

Natrag