Projekt "Kašeta zdravlja" - Predavanja o mediteranskoj prehrani u Dječjim vrtićima Radost i Sunce

 

Djelatnici Odjela za promicanje zdravlja i Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar u sklopu projekta „Kašeta zdravlja“ održali su predavanja o važnosti promicanja i očuvanja zdravlja od najranije životne dobi kroz usvajanje zdravih prehrambenih navika.  Kroz ova predavanja ukazano je na  važnost očuvanja tradicionalne mediteranske prehrane na prostorima Zadarske županije, kao i na brojne dobrobiti koje ova vrsta prehrane bogata povrćem, voćem, začinima, maslinovim uljem, ribom i plodovima mora, donosi. Važno obilježje mediteranskog stila života je je umjerenost u jelu, redovita tjelesna aktivnost, usklađenost s ciklusom u prirodi kao i sociološka bliskost i povezanost u obitelji i u zajednici.

Ove radionice i predavanja su samo dio projekta koji će se nastaviti provoditi i dalje kroz sustavnu edukaciju djece u predškolskim i školskim ustanovama o važnosti konzumacije ribe.

Program provodi Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije u suradnji s Dječjim vrtićima Radost i Sunce te Zavodom za javno zdravstvo Zadar.

Predavanja su održana za djelatnike Dječjih vrtića Radost u vrtiću Vruljica 23. travnja 2014. godine, a za djelatnike Dječjih vrtića Sunce 29. travnja 2014. godine u dječjem vrtiću Ciciban. Predavanjima su prisustvovali odgajatelji i zdravstveni djelatnici iz vrtića te djelatnici koji rade na pripremi hrane u navedenim vrtićima. Cilj ovakvih radionica je educirati edukatore – odgajatelje i druge djelatnike vrtića koji će usvojena saznanja prenositi na sljedeće generacije.

Teme predavanja:

  1. Važnost promicanja zdravlja u najmlađih - Ljilja Balorda, dr. med. spec. javnog zdravstva
  2. Mediteranska prehrana za stolom najmlađih - Ljilja Balorda, dr. med. spec. javnog zdravstva
  3. Plan mediteranske prehrane u dječjim vrtićima - Petra Brok, dipl. ing. nutricionist
  4. Rasprava 

Prvi dio predavanja s temom „Važnost promicanja zdravlja u najmlađih“  odnosio se na važnost usvajanja zdravih životnih navika u najranijem djetinjstvu te sprečavanju nastanka bolesti današnjice koje su u značajnom porastu u Zadarskoj županiji. Pokazatelji povećane tjelesne težine i kroničnih nezaraznih bolesti u Zadarskoj županiji pokazuju nepovoljnu zastupljenost, a njihovo smanjivanje je moguće upravo primjenom principa mediteranske prehrane.

Kroz predavanje s temom „Mediteranska prehrana za stolom najmlađih“ prikazani su brojni znanstveno utemeljenim dokazi vezani za mediteransku prehranu i stil života te su prikazane dobrobiti za zdravlje i dugovječnost koje ona donosi. Mediteranska prehrana se bazira na svakodnevnom visokom unosu sezonskog voća, povrća, integralnih žitarica i začina, umjerenom unosu mesa peradi mlijeka i jaja. Poželjno je što češće konzumiranje ribe, osobito plave i sitne ribe, maslinovog ulja te orašastog i sušenog voća, uz nizak unos crvenog mesa, slatkiša i kolača.

Kroz predavanje s temom „Plan mediteranske prehrane u dječjim vrtićima“  istaknuti su normativi i zakonski okviri u ishrani najmlađih u dječjim vrtićima. Prikazane su brojne mogućnosti i načini na koje se  mogu isplanirati zanimljivi i za djecu nutritivno bogati jelovnici te je naglašena važnost raznolike i nutritivno bogate prehrane u različitim periodima djetetovog rasta i razvoja.

Tradicionalna mediteranska prehrana, kao i u drugim zemljama u regiji, doživljava stanovite promjene no potrebno je povećati napore i podizati svjesnost, naročito mlađih dobnih skupina o važnosti usvajanja i zadržavanja principa tradicionalne mediteranske prehrane koja donosi višestruke koristi za zdravlje jer obiluje visokovrijednim bjelančevinama, vlaknima i antioksidantima.

Natrag