Svjetski dan borbe protiv raka 04. veljače 2015.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 04. veljače s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti utjecaja, kako samog pojedinca tako i zajednice i države, na pokretanje rješenja i pozitivnih promjena.

Svjetska zdravstvena organizacija daje potporu Međunarodnoj uniji protiv raka (UICC) u cilju promocije aktivnosti koje se provode kako bi se smanjilo globalno opterećenje bolešću kao što je rak.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u 2015. godini  „Nije izvan nas” ukazuje na važnost pozitivnog i proaktivnog pristupa u borbi protiv raka. Stoga je ove godine naglasak stavljen na rješenja koja su nam "na dohvat ruke”, dakle koja su dostupna i  moguća:

 • odabir zdravog načina života
 • provođenje ranog otkrivanja
 • postizanje jednakomjernog liječenja i skrbi
 • maksimalna kvaliteta života

Ovogodišnja kampanja bavi se mogućnostima kako implementirati već poznate spoznaje na području prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i skrbi za oboljele od raka.

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u 2012. godini od raka je umrlo oko 8,2 milijuna osoba od čega su vodeći uzroci bili rak pluća, rak jetre i rak želuca. Broj novih slučajeva raka procijenjen je u 2012. godini na 14,1 milijun osoba od čega su rak pluća, rak dojke i rak debelog crijeva među vodećim uzrocima. 

Oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom nastalo je djelovanjem pet vodećih faktora rizika ponašanja i prehrane:

 • visokim indeksom tjelesne mase (ITM),
 • nedovoljnim unosom voća i povrća,
 • nedostatnom tjelesnom aktivnošću,
 • konzumiranjem duhana i alkohola.

Uporaba duhana je najvažniji rizični faktor za nastanak raka, uzrokuje 22% svih smrti od raka i 71% svih smrti od raka pluća.

Virusne infekcije, kao što su hepatitis B, C i HPV (humani papiloma virus) uzrokom su za više od 20% svih smrti od raka u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Oko 70%umrlih od raka dolazi iz manje razvijenog dijela svijeta.

Predviđa se da će, u slučaju nastavka ovakvog trenda, smrtnost od raka i dalje rasti.

Procjenjuje se 13,1 milijuna smrtnih slučajeva od raka u 2030. godini.

U Zadarskoj županiji u 2013. godini rak, odnosno zloćudne novotvorine bile su, s udjelom od 27,9%, drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (46,1%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.

Vodeći pojedinačni uzroci smrti među zloćudnim novotvorinama u Zadarskoj županiji u 2013. godini kod muškaraca su bili rak pluća, rak debelog crijeva i rak prostate, a kod žena rak dojke, rak debelog crijeva i rak pluća.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Zadarskoj županiji prema zadnjim podacima koji se odnose na 2012. godinu, broj novooboljelih od raka bio je 852 osobe; što je porast od 4,03% novooboljelih u odnosu na 2011. godinu. Kod muškaraca vodeća sijela raka činili su rak prostate, rak pluća i rak debelog crijeva . Kod žena su vodeća sijela raka činili rak dojke, rak debelog crijeva i rak tijela maternice.

Pojavu raka moguće je spriječiti primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju i smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola.

Znanstvena istraživanja upućuju na to da se jedna trećina pobola može spriječiti ponajprije prestankom pušenja i promjenom prehrambenih navika.

Uz primarnu prevenciju, rano otkrivanje raka, odnosno probir, ima vrlo važnu ulogu u borbi protiv raka. Stoga se u Hrvatskoj sada provode tri Nacionalna programa:

 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke,
 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva
 • Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice 

Izvori:

 1. http://www.worldcancerday.org/.
 2. http://www.un.org/en/events/cancerday/
 3. Zdravstveno statistički ljetopis Zadarske županije za 2013. godinu. Zavod za javno zdravstvo Zadar 2014.
 4. Šamija M, Strnad M, Ebling Z. Kako spriječiti i rano otkriti rak? Medicinska naklada Zagreb, 2007.

 

Ana Petrić dr. med. univ. mag. sanit. publ.
specijalist javnog zdravstva

 

 

 

Natrag